ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ!

 

Με τη συμμετοχή 180 μαθητών και 30 εκπαιδευτικών απο 25 Γυμνάσια και Λύκεια στο πλαίσιο της δράσης “Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία”

Σε ένα ανοικτό εργαστήρι φυσικής, θα μετατραπεί το πρωί της Παρασκευής και του Σαββάτου, η πλατεία Ταχυδρομείου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Σχολείο Ανοικτό στη Κοινωνία που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας,

τη σχολική σύμβουλο Φυσικών Επιστημών ν. Λάρισας,  τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών Λάρισας και Ελασσόνας και το Δήμο Λαρισαίων

Περίπου 180 μαθητές και 30 καθηγητές από 25 σχολεία της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν σ’  αυτή τη μεγάλη εκδήλωση, που ως σκοπό έχει τη διάχυση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι Φυσικές επιστήμες για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής καθώς και η ενημέρωση του κοινού πάνω σε σύγχρονα επιστημονικά θέματα. Για το σκοπό αυτό μικρές ομάδες μαθητών από σχολεία του νομού, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, θα παρουσιάσουν πειράματα, κατασκευές, εργασίες, θεατρικά κ.α. που σχετίζονται με τις Φυσικές Επιστήμες, πάνω σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και είναι προσιτά στους αμύητους στην επιστήμη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα εμφανιστεί και μουσικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, ενώ το απόγευμα της Παρασκευής στο Χατζηγιάννειο θα υπάρξει και εκδήλωση με ομιλίες, θεατρικό δρώμενο και προβολή ταινίας μικρού μήκους.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης και ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό πως αυτή η προσπάθεια ξεκινάει από τις Θετικές Επιστήμες και ειδικότερα τη επιστήμη της Φυσικής, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της δράσης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Καψάλης ευχαρίστησε το δήμο Λαρισαίων και το δήμαρχο για τη στήριξη της πρωτοβουλίας, επικεντρώνοντας στην ιδιαίτερη σημασία της παρέμβασης της φυσικής επιστήμης στην καθημερινότητά μας.

Τόνισε δε πως απαιτείται η γνώση ενός ελάχιστου πεδίου των γνώσεων της φυσικής, όπως και των άλλων επιστημών, ώστε να υπάρχουν ολοκληρωμένοι πολίτες.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Λάρισας κ. Δήμητρης Νάκος, τόνισε ότι η εκδήλωση «Σχολείο Ανοικτό στην Κοινωνία», επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που πειραματικές δραστηριότητες της Φυσικής επιστήμης θα παρουσιαστούν σε δημόσιο χώρο, ενώ ευχαρίστησε το Δήμο Λαρισαίων, όλους τους καθηγητές που εργάστηκαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης καθώς και τους μαθητές που θα συμμετάσχουν σ’ αυτή.

Στη συνέντευξη παρέστησαν επίσης, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου κ. Περ. Καμάρης και ο κ. Γιάννης  Λεκάκης, από το ΕΚΦΕ Λάρισας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παρασκευή 07.04.17 Πρωί: (Πλατεία Ταχυδρομείου)

10.00-13.00: Πειραματικές δραστηριότητες σχολείων

13.00-14.30: Μουσική εκδήλωση με την ορχήστρα Big Band (Μουσικό Σχολείο Λάρισας)

Απόγευμα: (Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο)

18.00–18.20: Το ηλιακό σύστημα: Η κοσμική μας γειτονιά (Καράνης Γιώργος)

18.20–18.40: CERN το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων (Νάκος Δημήτρης)

18.40–19.00: Τρισδιάστατη εκτύπωση ενός παιχνιδιού: Αφορμή για διδασκαλία των αλγορίθμων (Καρασίμος Ζήσης)

19.00–19.20: Το έξυπνο κινητό τηλέφωνο (Smartphone) ως ένα εργαλείο εκμάθησης Φυσικών Επιστημών (Ορφανάκης Στέλιος)

19.30–20.00: Θεατρική παράσταση «Λεμοναυλή». (Θεατρική ομάδα 6 ου ΓΕΛ Λάρισας)

20.00-20.20: Ταινία Μικρού Μήκους «Δείπνο με τον κόμη» (Μουσικό Σχολείο Λάρισας)

20.20–20.30: Απονομή επαίνων

Σάββατο 08.04.17 Πρωί: (Πλατεία Ταχυδρομείου)

10.00-13.00: Πειραματικές δραστηριότητες σχολείων

Λήξη της εκδήλωσης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ