ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΔΕ

Ο πρωθυπουργός τίμησε τον Αντώνη Βρατσάνο και την Εθνική Αντίσταση

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο  για την ανάδειξη της Κοιλάδας των  Τεμπών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση  τιμής για την Εθνική Αντίσταση στο μνημείο του μπουρλοτιέρη Αντώνη Βρατσάνου

που διοργάνωσε ο Δ.Τεμπών στην Αγία Παρασκευή όπου εκεί  τον Πρωθυπουργό τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος .

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα   Κολλάτου καθώς και χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνου  του Πρωθυπουργού  στο μνημείο .

Ο Πρωθυπουργός  δήλωσε πως  η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών για την αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών , θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στην ομιλία του μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Κοιλάδα των Τεμπών ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε  ακόμη και τις ονομασίες που θα έχουν οι  σήραγγες του νέου αυτοκινητοδρόμου .

Αναλυτικά, τα ονόματα που επελέγησαν είναι: Αντώνης Βρατσάνος, Μαρίνος Αντύπας και Ρήγας Φεραίος.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως αναμένεται η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, ενώ θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τεμπών Κ. Κολλάτος ανέφερε:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

κ.κ Υπουργοί, γ. γραμματείς,

κ. Βουλευτές,

συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση,

αγαπητοί δημότες, φίλοι και φίλες,

«Ο Αντώνης Βρατσάνος έφυγε όπως έζησε. Με την αξιοπρέπεια και την καρτερικότητα ενός αληθινού ήρωα που προσέφερε στην πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφηκαν».

Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στον τόπο μνήμης της Εθνικής Αντίστασης και της εμβληματικής φυσιογνωμίας του Αντώνιου Αγγελούλη (Βρατσάνου).

Η παρουσία σας σ’ αυτό τον τόπο, τούτη τη στιγμή και η παρουσία όλων μας εδώ αποκαθιστούν τις θυσίες που δεν είδαν δικαίωση.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Πρωθυπουργός τιμά τον αγωνιστή Α. Βρατσάνο και την Εθνική Αντίσταση στην ιδιαίτερη περιοχή των Τεμπών.

Και δεδομένου ότι η ιστορία είναι ο μάρτυρας κι εμείς οι φύλακες και τιμητές της, πιστεύω πως και σήμερα είναι μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή για έναν αγωνιστή που δεν ζει πια ανάμεσά μας.

Ο Αντώνης Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919 και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο ως έφεδρος ανθυπολοχαγός του Μηχανικού.

Στη συνέχεια πήρε μέρος στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της εποποιΐας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης προξενώντας μεγάλη φθορά στις γραμμές των κατακτητών. Στην αντιστασιακή του δράση περιλαμβάνονται :

  • Η ανατίναξη πολλών χιλιομέτρων σιδηροδρομικής γραμμής και γεφυρών
  • Η καταστροφή 20 αμαξοστοιχιών και σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων αλλά και
  • Η διακοπή συγκοινωνίας για 1324 ώρες (καίρια πλήγματα για τον κατακτητή)

Κορυφαίο επίτευγμα της αντιστασιακής-σαμποταριστικής δράσης του Α. Βρατσάνου είναι η ανατίναξη από το Τάγμα Μηχανικού με επικεφαλής τον ίδιο της 53ης γερμανικής αμαξοστοιχίας που κατευθυνόταν στο Ανατολικό Μέτωπο, γεμάτη με Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες, σχεδόν απέναντι από τον χώρο των εγκαινίων – 300 μέτρα με κατεύθυνση την Ιτέα, τον Φλεβάρη του 1944.

Η ανατίναξη αυτή στοίχισε στους Γερμανούς κατακτητές, ενώ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην Ευρώπη κατά των ναζί ίσως εφάμιλλο γεγονός –αν όχι μεγαλύτερο- με την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Ο Αντώνης Βρατσάνος που αιτήθηκε να μεταφερθούν τα κόκκαλά του στην Ιτέα Τεμπών υπήρξε ένας λαϊκός αγωνιστής που «έφυγε» από τη ζωή χωρίς να δει την υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, χωρίς να χαρεί τη δικαίωση των αγώνων και των θυσιών όλων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας.

Σ’ αυτή τη χρονική στιγμή και σε αυτόν τον τόπο ανταμώνουν λοιπόν η ιστορία, η μνήμη, οι θυσίες και οι τιμές.

Η μια εκδήλωση μνήμης θα δώσει τη θέση της ακόλουθα σε μια άλλη εκδήλωση που θα είναι για την εξέλιξη, το μέλλον και την ανάπτυξη. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη και η ανάκαμψη θα προέλθουν μέσα από τις τοπικές κοινωνίες με έργα ουσίας και άμεσης απόδοσης.

Ο Δήμος Τεμπών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα-όραμα για την ανάδειξη – αξιοποίηση της κοιλάδας των Τεμπών και αιτούμαστε ΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ για την υλοποίησή του.

Για το λόγο αυτό, εδώ που ενώνεται ο βορράς κι ο νότος της χώρας, εδώ που πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, η διάνοιξη των σηράγγων των Τεμπών, εδώ ενδυναμώνονται οι σχέσεις της κεντρικής Κυβέρνησης και των κατοίκων της περιφέρειας, εδώ ισχυροποιείται μια υγιής και αμφίδρομη σχέση κράτους- πολίτη.

Στη μνήμη λοιπόν του Αντώνη Βρατσάνου και των συναγωνιστών του αλλά και στο όνομα όσων καθημερινά κοπιάζουν κόντρα στους καιρούς, συνεχίζουμε και δίνουμε τον αγώνα που μας αναλογεί.

Η ζωή και οι θυσίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ας μείνουν στη μνήμη μας να φωτίζουν τις προσπάθειές μας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ