ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 4ου, 5ου ΛΥΚΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ 1ου Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε μια ζεστή, φιλική και ανθρώπινη ατμόσφαιρα 50 μαθητές γενικής και ειδικής αγωγής από το 4ο Λύκειο Λάρισας, το 5ο Λύκειο Λάρισας και το 1ο Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ Λάρισας, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να συμπράξουν δημιουργικά στο πρότυπο της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας δράσης «Αποτυπώματα»

του Σ.Κ.Ε.Π (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους). Η δράση υλοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2017 στον χώρο του 1ου Ε.EΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ στην Γιάννουλη Λάρισας.

Σε μικτές ομάδες δύο ή τριών ατόμων ειδικού και γενικού σχολείου, οι μαθητές δούλεψαν ασκήσεις, έγραψαν σκέψεις, απόψεις για το σχολείο, για το μέλλον, για την κοινωνία, έφτιαξαν ιστορίες συνεργασίας και ανθρωπιάς. Όλοι μαζί δημιούργησαν πανό για την συνεργασία και την ομαδικότητα, με στόχο να μοιραστούν δημιουργικά τη μοναδικότητά τους, αλλάζοντας την νοοτροπία προς το διαφορετικό, λειτουργώντας ενωτικά στην κοινωνία.

Στην αρχή της δράσης η διευθύντρια του Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ κ. Μίνα Λίταινα, μίλησε για την φιλοσοφία και τους στόχους του συγκεκριμένου σχολείου.

Οι μαθητές του Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ Βάσω Δεληθανάση, Δέσποινα Μήτσιου και Θοδωρής Μηνούδης, στο πλαίσιο της δράσης, παρουσίασαν το πρόγραμμα του σχολείου για τη διαφορετικότητα ενάντια στη βία και σχετικό βίντεο με τίτλο «Με σύμμαχό μας τα βιβλία διώχνουμε τη βία από τα σχολεία». Από την πλευρά των γενικών σχολείων η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος του 5ου Λυκείου, παρουσίασε βιωματικό βίντεο-το οποίο δημιουργήθηκε βασισμένο σε προηγούμενη διασχολική συνεργασία-με τίτλο «Εγώ όπως εσύ κι εσύ ο σημαντικός άλλος» για τη διαφορετικότητα της Ειδικής Αγωγής με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης.

Στόχος της δράσης, η καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες, μέσω της συνύπαρξης με τον γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα με την ενίσχυση της αλλαγής νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με την ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των νέων με αναπηρίες.

Πήραν μέρος οι μαθητές:

Από το 5ο Λύκειο: Δανάη Βαρνά, Αθανασία Καραμούστου, Αλέξανδρος Καρύδας, Έλλη Κοντέου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Νικόλαος Πνευματικός (Α’ Τάξη), Μυρσίνη Ντούβλη, Νικόλαος Πινάτσης, Ελένη Σπυράτου (Β’ τάξη), Δάφνη Σδράλια, Βασιλική Τάχου (Γ’ τάξη)

Από το 4ο Λύκειο: Χριστίνα Γιαννακού, Αγγελική Βαρδάτσικου, Πασχαλίνα Γκαργκινούδη, Άννα-Μαρία Θαλασσινού, Φωτεινή Ζίκου, Αικατερίνη Βαβαρέσσου, Αποστολία Αλβίζου, Αθανασία Δέλιου, Ελένη-Μαρία Θεμελή,  Ζωή Τριάντου (Α’ τάξη),  Νικόλαος Αρσενίου, Αντωνία Βαλασσά, Παναγιώτης Βλάχος, Ελένη Βαρβέρη, Ανδριάννα Γούση, Ελένη Κουτσουνάκη, Καλλιόπη Κοτρώτσιου, Σοφία Παλάσκα (Β’ τάξη)

 Από το 1ο Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ: Νίκος Αποστολόπουλος, Ελένη Μήτρου, Ιωάννης Γαρδίκης, Ολυμπία Κωστούλα,  Ηλιάννα Τσιονάρα, Δημήτριος Γεωργαντζάς,  Βασιλική Δεληθανάση, Δημήτριος Μουστάκας, Χαρίκλεια Χατζούλη,  Αντρέας Καραπούλιος, Αλέξανδρος Πλαϊνός, Αθανάσιος Μόσχος, Χρήστος Μαχάς,  Θοδωρής Μηνούδης, Γεώργιος Φλώρος, Ευάγγελος Τάσιος,  Άλντι Ακουίλι, Κων/νος Παπαϊωάννου, Δημήτρα Μάρκο, Παναγιώτης Πασαπόρτης,  Βασιλική Αμπλιανίτη.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δράσης: Από το 5ο Λύκειο, Αρχοντία Γιαννακάκη, από το 4ο Λύκειο, Αναστασία Παπαδημητρίου, από το 1ο Ε.ΕΠΑ.Γ-Ε.ΕΠΑ.Λ, Νικολέττα Φράγκου και Ασημίνα Σχισμένου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ