ΣΟΚ: ΜΟΝΟ ΣΕ 5 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ 40 ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Συγκλονίζουν τα στοιχεία της ΕΛΜΕ Λάρισας που ζητά την καθιέρωση ενός γεύματος σε όλα τα σχολεία 

Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζουν τουλάχιστον 40 μαθητές 5 γυμνασίων και λυκείων του νομού Λάρισας σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΜΕ που περιμένει στοιχεία και από τα υπόλοιπα σχολεία για να αναδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος που πραγματικά συγκλονίζει αφού δίπλα μας ζουν παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο τους.

Η ΕΛΜΕ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ζητά από την πολιτεία και τους δήμους να καθιερώσουν ένα γεύμα για όλους τους μαθητές καθώς και για τη διανομή επιπλέον τροφίμων για τις οικογένειες των παιδιών που ζουν σε συνθήκες ακραίας υλικής αποστέρησης.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ αναφέρονται τα εξής:

“Την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωνε πως πλέον δεν υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό , την ίδια ώρα η πραγματικότητα κατέγραφε εκατοντάδες παιδιά στα σχολεία να παλεύουν να μάθουν γράμματα με άδειο στομάχι. Μία από τις επιπτώσεις της  λαίλαπας των Μνημονίων είναι (σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ) ο τριπλασιασμός των ανθρώπων που διαβιούν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας στην Ελλάδα. Όσο το οικονομικό σύστημα είναι υπέρ των πλουσίων  και στοχεύει στην κερδοφορία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των ολίγων, τόσο θα συνεχίζει η καπιταλιστική βαρβαρότητα της σύγχρονης εποχής να οδηγεί τους πολλούς στην  φτώχεια, στην ανεργία, στις εξοντωτικές ελαστικές μορφές απασχόλησης και  στην πείνα.

Η Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας έγκαιρα είχε μιλήσει γι’ αυτή την τραγική μνημονιακή πραγματικότητα και πάλεψε και συνεχίζει να παλεύει για την ανατροπή της. Από την εποχή που ο πρώην υπουργός, Αρβανιτόπουλος δήλωνε πως δεν υπάρχουν παιδιά στα ελληνικά σχολεία που πεινάνε και πως τα στοιχεία των Ομοσπονδιών είναι ψεύτικα και μέχρι σήμερα  είναι διαπιστωμένο ότι όλα τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας οδήγησαν την Ελλάδα να καταγράφει σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής φτώχειας (26,6%) με μισό εκατομμύριο παιδιά στην χώρα μας να ζουν σε φτωχές οικογένειες (σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της UNICEF).

Μετά από μια πρώτη καταγραφή που κάναμε ως Ε.Λ.Μ.Ε. ν. Λάρισας τα στοιχεία συγκλονίζουν. Από  πέντε μόνο σχολεία του νομού μας  δηλώθηκαν σαράντα μαθητές που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας. Καλούμε το Υπουργείο αλλά και τους Δήμους ν. Λάρισας να φροντίσουν για την κάλυψη ενός γεύματος για όλα τα παιδιά στα σχολεία, καθώς και για τη διανομή επιπλέον τροφίμων για τις οικογένειες των παιδιών που ζουν σε συνθήκες ακραίας υλικής αποστέρησης.

Παράλληλα απευθύνουμε έκκληση στους συναδέλφους, στους γονείς, στους μαθητές και γενικότερα σε όλη την κοινωνία για τη συγκέντρωση τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, ειδών φαρμακευτικής περίθαλψης, ρουχισμού ή ο,τιδήποτε άλλο, για να διατεθεί για την  άμεση ανακούφισή τους.

Παρακαλούνται τα σχολεία και όσοι συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, το υλικό που θα συγκεντρώσουν να το παραδώσουν μέχρι και την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, στο γραφείο της Ε.Λ.Μ.Ε. ή αν αδυνατούν να το μεταφέρουν οι ίδιοι, να επικοινωνήσουν με τα παρακάτω τηλέφωνα  για την παραλαβή του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ 6937036180
ΓΙΟΥΡΟΥΚΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ 6957509469
ΜΑΓΑΛΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ 6972400261
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6978997235

 Είναι, δυστυχώς, σχεδόν βέβαιο ότι οι «μεγιστάνες της αφθονίας» δεν σκοπεύουν να σταματήσουν την υποβάθμιση της εργασίας, την ακραία  φτωχοποίηση και την εξαθλίωση των πολλών. Σε εμάς απομένει ο δρόμος της Αντίδρασης στους Φαρισαίους του συστήματος και στον Ηρώδη του κέρδους  και της Αλληλεγγύης στης γης τους πεινασμένους .

Η αλληλεγγύη στις βαριά χειμαζόμενες οικογένειες των μαθητών μας αποτελεί για εμάς αυτονόητη  ηθική στάση, έμπρακτη ανθρωπιά, προτεραιότητα και υποχρέωση όλων μας θεμελιωμένη στην κατανόηση   της συλλογικής ευθύνης για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

«Έχε το νου σου στο παιδί,

γιατί αν γλυτώσει το παιδί

υπάρχει ελπίδα»

Λ. Παπαδόπουλος”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ