ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ Γ. ΖΙΑΚΑ ΣΤΟ ΟΥΗΛ

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και οι εκδόσεις «Θεμέλιο», διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Λαρισαίου σκηνογράφου – ζωγράφου και ομότιμου καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργου Ζιάκα, με τίτλο «Γιώργος Ζιάκας. Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική», την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο ΟΥΗΛ.

Θα μιλήσουν ο γιατρός και ποιητής Κώστας Λάνταβος, ο εικαστικός και καθηγητής της AΣKT Μάριος Σπηλιόπουλος, ο σκηνοθέτης  Κώστας Τσιάνος και ο φιλόλογος – συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας. Θα προβληθεί βίντεο του Βασίλη Παπατσαρούχα.

Στις 560 σελίδες του βιβλίου, με τις μακέτες, τα σχέδια και τις 650 φωτογραφίες από τη δουλειά της τελευταίας πενηντακονταετίας, η έκδοση αυτή καλύπτει ταυτόχρονα μεγάλο μέρος της ιστορίας του θεάτρου και του κινηματογράφου της χώρας μας, ενώ στη ζωγραφική του, η προσωπική εικαστική του έκφραση διατρέχει μικρά και μεγάλα γεγονότα, με κυρίαρχη τη φύση.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου «Η έκδοση “ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΑΚΑΣ. Θέατρο, Κινηματογράφος, Ζωγραφική” έρχεται και καλύπτει μέσα από τη “Μονογραφία” του έναν ιστορικό χρόνο, από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια του ταυτίστηκαν με τη δημιουργία του Θεσσαλικού Θεάτρου, των ΔΗΠΕΘΕ, του Θ.Ο. Κύπρου και χαρακτήρισαν με την τόλμη της αισθητικής του μια ολόκληρη εποχή.
Ανατρέχω με έντονα συναισθήματα στη λαμπρή περίοδο του Θεσσαλικού Θεάτρου, με τις παραστάσεις της Ηλέκτρας και της Ιφιγένειας εν Ταύροις σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, όπου αναδύθηκαν τα εκπληκτικά κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα· συνθέσεις εμπνευσμένες από τον παραδοσιακό πλούτο, αλλά ποιητικά και αισθητικά μετασχηματισμένες. Τόσο τα σκηνικά όσο και τα κοστούμια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της δραματουργικής δύναμης των παραστάσεων και αφύπνισαν μνήμες βαθιά ριζωμένες.
Παράλληλα με τη θεατρική του δράση, στην έκδοση αυτή μας καταθέτει την εμπειρία του από τον Κινηματογράφο – κυρίως με τη στενή συνεργασία του σε επτά ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, από τους Κυνηγούς μέχρι την τελευταία του Άλλη Θάλασσα.
Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου, στην κυρίως ζωγραφική του δουλειά, φαίνεται η ευαισθησία και η ικανότητά του, που αποτυπώνεται και στις ζωγραφικές μελέτες για τα κοστούμια στο θέατρο και στον κινηματογράφο.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ