ΕΚΘΕΣΗ «ΓΚΕΡΝΙΚΑ»: ΤΟ ΕΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ-ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και Φασισμός»  θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (ώρα έναρξης: 20.30).

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση θα προσεγγίσουν τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η Τέχνη, όταν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια διέπονται από φασιστικά καθεστώτα και θα καλύψουν μια ιστορική περίοδο που περιλαμβάνει τον Ισπανικό Εμφύλιο, καθώς και την δημιουργία του αριστουργήματος του Πάμπλο Πικάσσο «Γκερνίκα».

Συγκεκριμένα, η αρχιτέκτονας και ζωγράφος Άννα Φιλίνη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την εισήγηση «Ο βομβαρδισμός της Γκερνίκα και το επικό έργο του Πικάσσο». Αναφέρει η Άννα Φιλίνη σχετικά:

«Τον Φεβρουάριο του 1937 η δημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας ανέθεσε στον Πικάσσο την παρουσία του ισπανικού περιπτέρου στην διεθνή έκθεση του Παρισιού. Στις 26 Απριλίου του 1937 η αεροπορία των ναζί βομβάρδισε τη Γκερνίκα, πόλη σύμβολο των Βάσκων. Την επομένη οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες της βομβαρδισμένης πόλης. Οι εικόνες από τις τρομερές καταστροφές και τη μαζική δολοφονία αθώων συγκλόνισαν τον Πικάσσο, που αμέσως άρχισε να δουλεύει για την έκθεση την θρυλική του «Γκερνίκα».

Η δημιουργία του έργου ξεκίνησε με προκαταρκτικά σχέδια και πέρασε από διαφορετικά στάδια, που αποτελούν μεταμορφώσεις του έργου του μέχρι την τελική του μορφή. Η υπερρεαλίστρια καλλιτέχνης Ντόρα Μααρ, σύντροφος τότε του Πικάσσο, φωτογράφησε όλη αυτή τη σειρά των σταδίων της Γκερνίκα. Η φωτογραφική μαρτυρία αυτών των σταδίων αναδεικνύει την πορεία της καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και την πορεία της σκέψης και της ψυχής του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, που σφράγισε την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα».

Η συγγραφέας και ηθοποιός Άννα Χατζησοφιά θα παρουσιάσει την εισήγηση «Ο Ισπανικός Εμφύλιος στην Τέχνη». Σύμφωνα με την Άννα Χατζησοφιά, «ο Ισπανικός εμφύλιος, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του θεωρήθηκε από τους ιστορικούς ως “πρόβα πολέμου”. Οι διανοούμενοι Ευρώπης και Αμερικής που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 30 λόγω της αύξησης του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού είχαν οδηγηθεί στην στράτευση, ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Οι περισσότεροι συμπαρατάχθηκαν είτε ως μαχητές, όπως ο Αντρέ Μαλρώ, στις Διεθνείς Ταξιαρχίες είτε με όπλο την τέχνη τους στο πλευρό των Δημοκρατικών. Υπήρξαν όμως και αρκετοί που τάχθηκαν με τους εθνικιστές ανάμεσα τους και αρκετοί Έλληνες».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η κ. Άννυ Ψάρρα-Περίφανου, Συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας – Δημοτική Σύμβουλος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ