ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ!

Απίστευτες κόντρες κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς σε μια μαραθώνια συζήτηση διάρκειας πλέον των 5 ωρών το σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει συγκεκριμένες δραστηριότητες στα Μετέωρα.

Με την ανάρτηση πανό στην είσοδο του κτιρίου στην πλατεία Νομαρχίας κάτοικοι των Μετεώρων και κυρίως μέλη αναρριχητικών συλλόγων ζήτησαν να μην ισχύσουν όλες οι απαγορεύσεις στις αναρριχητικές διαδρομές, ενώ πολλές ήταν οι διαφωνίες για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα Μετέωρα, με πολλές από τις διαμαρτυρίες να περιγράφουν «άβατο των “ιερών” βράχων»!

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Π.Δ οι σχετικές απαγορεύσεις αναρρίχησης, αγώνων μοτοσυκλέτας, κατασκήνωσης, κυνηγιού κλπ, αφορούν σε συγκεκριμένους βράχους, ενώ στους υπόλοιπους επιτρέπονται δραστηριότητες με την προϋπόθεση να μην ενοχλούνται οι μοναχοί αλλά και οι επισκέπτες των μονών.

Στο επίμαχο Π.Δ προβλέπεται η χαρτογράφηση της περιοχής µετά την έκδοσή του προκειμένου να καθοριστούν επακριβώς οι αναρριχητικές διαδρομές, την ώρα που άλλο άρθρο που αφορά στις επαγγελματικές δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου ( εμπόριο ειδών λαϊκής τέχνης, καντίνες κλπ.) προβλέπει πως αυτές θα συνεχισθούν σε χώρο που θα επιλεγεί µε τη συνεργασία του Δ. Καλαµπάκας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ θα τεθούν προδιαγραφές ως προς τη μορφή και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ε.Π.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ