ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ;

Με την έκτη πυρηνική δοκιμή από την πλευρά του καθεστώτος Κιμ να βρίσκεται στον ορίζοντα και την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της κορεατικής χερσονήσου να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια ενέργεια από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.

Κι αυτό γιατί όταν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, το ωστικό κύμα προκαλεί «ενεργειακό τράνταγμα» σε ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την έκρηξη ηφαιστείου, που βρίσκεται στα σύνορα της χώρας με την Κίνα.

Όπως εξηγεί στο CNNi ο Μπρους Μπένετ, αναλυτικής αμυντικών θεμάτων στον οργανισμό Rand, αν η Βόρεια Κορέα δοκιμάσει κάτι εξαιρετικά δυνατό, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Παέκτου ή Σανγκμπαϊσάν όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών.

korea
Πηγή: CNNi

«Θα μπορούσε να γίνει μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, που θα σκοτώσει χιλιάδες-αν όχι δεκάδες χιλιάδες- Κινέζους και Βορειοκορεάτες. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν μια μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη θα πυροδοτήσει και την έκρηξη του ηφαιστείου, όμως οι πιθανότητες είναι σίγουρα μεγάλες», λέει ο Μπένετ, σημειώνοντας πως οι Κινέζοι εδώ και χρόνια ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο.

2017 04 13T173746Z 361559601 RC179F3D0910 RTRMADP 3 NORTHKOREA USA
Το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας/Πηγή: Courtesy Airbus Defense & Space and 38 North/Handout via REUTERS

Περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, το οποίο απέχει μόλις 115 με 130 χιλιόμετρα, σε ευθεία γραμμή, από το Πουνγκγιέ-Ρι, το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ