ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 5ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Μαθήματα ιστορίας και περιβάλλοντος

Κίνητρα για τη μελέτη ιστορίας της αρχαίας και της νεότερης Ελλάδας αλλά και το θαυμασμό φυσικής ομορφιάς, δόθηκαν στους μαθητές της Α’ τάξης του 5ου Λυκείου Λάρισας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού-πολιτιστικού προγράμματος, «Κάστρα και Καστροπολιτείες».

Η επίσκεψη περιλάμβανε στάση στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Ακροκόρινθο. Στον Ακροκόρινθο, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν μέσα στο κάστρο, να παρατηρήσουν πουλιά και αρωματικά φυτά και περνώντας τις τρεις διαδοχικές  πύλες του, να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο, με μαγευτική θέα προς τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Το θέατρο της Επιδαύρου ήταν ένας άλλος σταθμός. Από την ξενάγηση βιώθηκε, ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο από τα αρχαία θέατρα, ενώ ήταν μέρος ολιστικής θεραπείας του Ασκληπιείου, προορισμένο για την ψυχαγωγία των ασθενών, με χωρητικότητα 13.000 θεατών και θαυμάσια ακουστική.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, η ξενάγηση στις «Πολύχρυσες Μυκήνες», προκαλεί για τη μελέτη ενός των λαμπρότερων πολιτισμών της ελληνικής προϊστορίας, του μυκηναϊκού. Τα Κυκλώπεια τείχη, η Πύλη των Λεόντων και ο θολωτός τάφος του Αγαμέμνονα, είναι σωζόμενα μνημεία που μαγεύουν.

Στο Ναύπλιο δόθηκε η ευκαιρία της περιήγησης στην ιστορική πόλη, με στάση στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα-εκεί που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, στο κτίριο του πρώτου Ελληνικού Γυμνασίου, του πρώτου Φαρμακείου, στο κτίριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων και στο μεγάλο τζαμί της πλατείας-γνωστού με την ονομασία Βουλευτικό γιατί στέγασε τη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ 1825-26.

Σταθμός το κάστρο του Παλαμηδίου, δείγμα βενετσιάνικης οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, από το οποίο ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, αλλά και το οποίο αποτέλεσε μία από τις πιο σκληρές φυλακές βαρυποινιτών στο διάστημα 1840-1926, στις οποίες λειτούργησε και γκιλοτίνα(λαιμητόμος), ενώ το 1833, φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη συμπλήρωσε επίσκεψη στα νησιά, Ύδρα και Σπέτσες. Στην Ύδρα εντυπωσιάζει το φυσικό τοπίο, το οποίο ενισχύεται από την απουσία τροχοφόρων, ενώ κίνητρα για ιστορική αναζήτηση δίνει το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, με κειμήλια των Βαλκανικών, του Α’ και Β’ Παγκοσμίου πολέμου και η Ιστορική Πινακοθήκη. Στο χώρο φυλάσσεται και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη.

Στις ιστορικές Σπέτσες, δεσπόζει το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα ζωντανό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της, με αποτύπωμα το ξυλόγλυπτο φλωρεντιανό ταβάνι της μεγάλης σάλας και το μαύρο εντυπωσιακό χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές, ενώ από την ιστορική ξενάγηση αποτυπώνεται το άδοξο τέλος της. Σύνδεσμο μεταξύ νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, αποτελεί το αφιέρωμα σε αίθουσα του σπιτιού, στην «Μπουμπουλίνα της κατοχής», την ηρωίδα της Αντίστασης Λέλα  Καραγιάννη, αρχηγό της αντιναζιστικής οργάνωσης “Μπουμπουλίνα”, η οποία άκαμπτη στις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.

Συνοδοί καθηγητές στην εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι: Αρχοντία Γιαννακάκη, Ιουλία Κουρμπή, Βασιλική Νικολαϊδου, Δέσποινα Πετσιάβα, Μαριάννα Τυχερού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ