ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΣΑΪΑΣ ΜΑΓΡΙΖΟΥ

Η συγγραφέας Βεατρίκη Σαΐας Μαγρίζου επισκέφτηκε στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας και του προγράμματος Αγωγής Υγείας: «Σχολείο και Δημοκρατία: Ενημερώνομαι, Ευαισθητοποιούμαι, Ενεργώ», τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λάρισας, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας κ. Δεληζώνα Ζωής

και των υπευθύνων εκπαιδευτικών του προγράμματος κ.κ. Παπαδοπούλου Νάντιας και Κατσαβού Γιάννη.

Το πρωινό της Τρίτης 9 Μαΐου στη βιβλιοθήκη του σχολείου συζήτησε με τα παιδιά του Γ5 και Γ6, που υλοποιούν το αντίστοιχο πρόγραμμα, για βασικές και θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπου, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η μη διάκριση, η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός, η φιλία, ο σεβασμός στα ΑμεΑ, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δημοκρατία, η αποδοχή του διαφορετικού πολιτισμού, της διαφορετικής καταγωγής, της διαφορετικής θρησκείας που η κάθε μια χωριστά και όλες μαζί παρέχουν ένα πλαίσιο για διαπραγμάτευση και συναίνεση σχετικά με επιθυμητές συμπεριφορές στην οικογένεια, στο σχολείο, στην προσωπική ζωή και τη ζωή στην κοινωνία ευρύτερα.

Η συγγραφέας διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία της: «Με τα φτερά της ψυχής», «Στην Πολυξένη», «Μοιραία ταύτιση», «Ο Νέστωρας που Τόρη τον εφώναζε εκείνη», «Το βραχιόλι της φωτιάς», «Ο πρίγκιπας του πλανήτη Βίκτωρ», «Ο Βίκτωρ, ο ταξιδευτής του ουρανού», που έδωσαν τον βασικό κατευθυντήριο άξονα της συζήτησης, μιας και στο σύνολό τους αποτελούν ύμνο στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πλούσια σε ανθρωπιστικές αξίες που αντανακλούν την ευαισθησία της ψυχής της συγγραφέως.

Με χαρά της διαπίστωσε πως τα παιδιά γνώριζαν τα βιβλία της, καθώς αποσπάσματά τους έδωσαν εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και των παιδαγωγικών βιωματικών εργαστηρίων.

Έκπληξη και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε στη συγγραφέα η δραματοποίηση σκηνών από το βιβλίο της: «Με τα φτερά της ψυχής», όπως εκείνη του ονείρου της Εύας και εκείνη της τραγικής σκηνής του χαμού του αδερφού της γιαγιάς Σάρας και της μητέρας της στο τρένο για το Άουσβιτς.

Η δραματοποίηση έγινε από τους μαθητές του Γ6 που προηγούμενα διάβασαν το βιβλίο της,με την καθοδήγηση τηςκ. Αγλαΐας Νάκα, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπ/ση.  Τα παιδιά ζήτησαν από τη συγγραφέα να παρακολουθήσει τις σκηνές, να μαντέψει σε ποια αποσπάσματα του βιβλίου της αναφέρονται και συζήτησαν την δική τους καλλιτεχνική οπτική.

Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και η συγγραφέας έφυγε με την υπόσχεση να επισκεφθεί το σχολείο ξανά και να συζητήσει και με τα άλλα παιδιά.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ