ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Κων. Βαρλαμίτη, είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης για να ρυθμίσουν θέματα που αφορούν τη σύμβαση Ταμείου και ΥΠΑΑΤ για τη χορήγηση προκαταβολών από το ταμείο

για τη συμμετοχή αγροτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με το ΠΑΑ για τα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα του Προγράμματος προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής από τον δικαιούχο, η οποία φθάνει μέχρι και το 50% της οικονομικής στήριξης του επενδυτικού σχεδίου.

Η λήψη προκαταβολής υπόκειται στην σύσταση τραπεζικής εγγύησης ή ισοδύναμης εγγύησης από τον δικαιούχο που αντιστοιχεί στο 100% του ποσού της αιτούμενης προκαταβολής. Πλέον με τη σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και του Υπ.ΑΑΤ. , την προκαταβολή θα την καταβάλει το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων απαλλάσσοντας τους αγρότες – δικαιούχους, τις αγροτικές επιχειρήσεις από έξοδα φακέλου αλλά και δίνοντας ουσιαστική διευκόλυνση σε αυτούς που αδυνατούσαν και αδυνατούν να λάβουν τραπεζική εγγυητική επιστολή.

Ο Β. Κόκκαλης

Σε δήλωση του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη, που απαλλάσσει τους παραγωγούς από περιττά έξοδα και μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και κάνει πιο εφικτή την συμμετοχή του σε αναπτυξιακά προγράμματα, όπως αυτό του ΠΑΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη «με την σύμβαση που θα υπογράψει το ΥΠΑΑΤ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δρομολογούνται όλες οι σχετικές διαδικασίες και αποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά, ότι πρωταρχικός μας στόχος είναι η προστασία και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Πρωταρχικό μας μέλημα παραμένει η ταχύτερη αξιοποίηση του Προγράμματος, αφού πρώτα εξαντλήσουμε κάθε μορφής συνεργασίας με φορείς, Ιδρύματα και Οργανισμούς που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων. Γι΄αυτό και όσοι μιλούν για την ανάγκη ταχύτερης έναρξης του Προγράμματος, ας συμβάλουν με την κατάθεση συγκεκριμένων ρεαλιστικών προτάσεων, αφήνοντας προσωρινά την «μάχη εντυπώσεων» στην άκρη.  Ο Ανοιχτός Κατα̟πιστευτικός Λογαριασμός που θα εφαρμοστεί με την παραπάνω σύμβαση είναι ένας νέος, καινοτόμος  μηχανισμός, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα για ̟παροχή ρευστότητας στους δικαιούχους του ΠΑΑ, χωρίς καταβολή εγγυητικής επιστολής, όπως συνέβαινε μέχρι  σήμερα.  Αυτή η υποχρέωση θα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους και τροχοπέδη στην διεύρυνση των δικαιούχων του Προγράμματος, το οποίο όλοι έχουν χαρακτηρίσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της υπαίθρου. Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είδε με θετικό μάτι την πρόταση μου, επέκτασης αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης που εφαρμόζεται σε προγράμματα του ΕΣΠΑ και στο ΠΑΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σαν κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κι άλλες δράσεις που θα στοχεύουν στην δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για επενδυτικές πρωτοβουλίες που τόσο ανάγκη έχει η χώρα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ