ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΝΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Απ. Γουλόπουλος Ειδικός Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης*

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι: -η μαστογραφία έχει πολύ χαμηλή ευκρίνεια (ευαισθησία σε πολύ πυκνούς-νεανικούς μαστούς).

Σε μικρή ηλικία ο μαστογραφικός έλεγχος δε δίνει ικανοποιητικές πληροφορίες. -η θέση ενός καρκίνου μπορεί να είναι τέτοια που να μην περιλαμβάνεται στο πεδίο της μαστογραφίας. -κλινικές μορφές όπως ο φλεγμονώδης καρκίνος και ο καρκίνος paget της θηλής μπορεί να μη δώσουν ικανά μαστογραφικά ευρήματα. -πλαστικές επεμβάσεις (τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης). -πολυεστιακή ανάπτυξη του όγκου. -μετεγχειρητικές ούλες οι οποίες είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωστούν από τοπική υποτροπή μετά από ογκεκτομή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ας μη ξεχνάμε λοιπόν ότι υπερηχοτομογραφικός έλεγχος μαστών (υπέρηχος), είναι μια πιο λεπτομερή,υπεύθυνη και ανώδυνη εξέταση η οποία εκτελείται από Ειδικό Ιατρό Ακτινοδιαγνώστη και η οποία θα δώσει έγκυρα αποτελέσματα σε συνδυασμό με τον μαστογραφικό ελέγχο (μαστογραφία) όταν χρήζει.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ (ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΜΑΣΤΩΝ)

Πολλές γυναίκες με ρωτάτε για ποιο λόγο θα πρέπει να κάνουμε υπέρηχο και όχι μαστογραφία. Σας επισυνάπτω παρακάτω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να κάνουμε μαστογραφία ή υπέρηχο και ποιος ιατρός είναι αρμόδιος να εκτελέσει τις ανωτέρω εξετάσεις.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ πρέπει να κάνουν οι γυναίκες οποίες: – είναι άνω των 35 ετών. Στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος γίνεται σαν σημείο αναφοράς. – έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας. – έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση (ολική μαστεκτομή,μερική μαστεκτομή, αφαίρεση όζου).

ΣΤΟ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ θα απεικονισθεί η υφή του μαστού,η ύπαρξη μικρο-μακρο αποτιτανώσεων,άλλου τύπου είδους βλάβη (κυστική αλλοίωση,ινοαδένωμα, κακοήθεια) καθώς επίσης και η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων.

Όταν λοιπόν, ο μαστός απεικονίζεται λιπώδης (δηλαδή γκρι),τότε είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε μικρο-μακρο αποτιτανώσεις,οι οποίες όταν είναι διάσπαρτες τις παρακολουθούμε μία φόρα το χρόνο, και σε περίπτωση που είναι συρρέοντες χρήζει άμεσα περαιτέρω έλεγχο με μαγνητική τομογραφία μαστών.

Επίσης σε λιπώδη μαστό είναι σχετικά εύκολο να απεικονισθούν οι άλλου τύπου βλάβες λόγω το ότι ελέγχονται ελαφρώς ακτινοσκιερές-ακτινοσκιερές (δηλαδή άσπρες). Στην αντίθετη περίπτωση που ο μαστός απεικονίζεται πυκνός-ακτινοσκιερός (δηλαδή άσπρος),ο μαστογραφικός έλεγχος είναι ελλιπής επειδή πολύ απλά οι μικρο-μακρο αποτιτανώσεις και οι ανωτέρω πιθανές βλάβες απεικονίζονται εξίσου ελαφρώς ακτινοσκιερές-ακτινοσκιερές (δηλαδή άσπρες).

ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΥΠΕΡΗΧΟΣ)δεν έχει ακτινοβολία, είναι ανώδυνος και πιο λεπτομερής από ΤΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ. Όμως και οι δύο μέθοδοι απεικόνισης αλληλοεξαρτώνται.

ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες, οι οποίες είναι είτε κάτω των 35 ετών είτε άνω, οι γυναίκες οι οποίες έχουν ιστορικό,που έχουν κάνει χειρουργική επέβαση, αφαίρεση μαστού,γυναικές οι οποίες ψηλαφούν κάποιο οζίδιο,για προληπτικό έλεγχο και γυναίκες με πυκνό μαστό.

Στον έλεγχο αυτόν θα απεικονισθεί με ακόμη πιο πολύ λεπτομέρεια: -η υφή του μαστού,είτε είναι λιπώδης είτε είναι πυκνή -οι βλάβες (κύστεις,ινοαδενώματα,κακοήθειες). Να προσθέσω εδώ οτι η κύστη ελέγχεται άνηχη (δηλαδή μαύρη), με σαφή και ομαλά όρια,το ινοαδένωμα ελέγχεται ίσο-υποηχοικό (δηλαδή γκρι),με σαφή επίσης και ομαλά όρια, το οποίο συνήθως δε φέρει αγγείωση και η κακοήθεια ελέγχεται ίσο-υποηχοική (δηλαδή γκρι),με ασαφή και ανώμαλα όρια,η οποία φέρει τόσο περιφερική αγγείωση όσο και κεντρική -η διάταση των γαλακτοφόρων πόρων -οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες σε περίπτωση που υπάρχει διόγκωση

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο υπερηχοτομογραφικός έλεγχος είναι πιο ακριβής,οι δύο ανωτέρω εξετάσεις αλληλοεξαρτώνται και θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται από Ιατρό Ακτινοδιαγνώστη.

*Ιατρείο, Θερμοπυλών 34, Αμπελώνας Λάρισα. Τηλ: 2492033322, 6944446564, email:xgoulopoulos@gmail.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ