ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ανέδειξε σήμερα στη Βουλή το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, το όποιο φαίνεται να προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις και στη χώρα μας.

Όπως και με την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου,-θέμα το οποίο ανέδειξε πρόσφατα ο Λαρισαίος βουλευτής- ο Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, συνεχάρη τον κ. Μπαργιώτα για αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι «Ερωτήσεις αυτού του τύπου που αναδεικνύουν βαθύτερες δυσλειτουργίες, στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος υγείας σπανίζουν σε αυτή την Αίθουσα».

Ο κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι «Αναπτύσσεται, δυστυχώς, ένα αντιεπιστημονικό κίνημα, που αμφισβητεί την αξία των εμβολίων. Είναι επικίνδυνο και πέρα από κάθε λογική, επειδή τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα και σύμφωνα και με τον ΠΟΥ η σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση στην εποχή μας, η οποία έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από θανάτους και από άλλα προβλήματα. Ενδεικτικά, το 2002 η Ευρώπη κηρύχθηκε ήπειρος ελεύθερη πολιομυελίτιδας και είναι συντριπτικά τα στοιχεία υπέρ των εμβολιασμών». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «το πρόβλημα είναι μικρό. Όμως, και οι παιδίατροι, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας σαν τον ομιλούντα, έρχονται όλο και περισσότερο σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι προβληματίζονται, έχουν δεύτερες σκέψεις, ανησυχούν».

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων χωρών. Ειδικότερα, είπε «Η ενδεχόμενη τροποποίηση του νομικού πλαισίου είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει. Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά τον κόσμο. Η Αυστραλία έχει οικονομικά κίνητρα, δηλαδή, οι γονείς παίρνουν χρήματα, όταν ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν χώρες, όπως ο Καναδάς, όπου η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο. Και υπάρχει και η Σλοβενία, η οποία είναι η πρώτη χώρα απ’ ό,τι γνωρίζω στον πλανήτη, η οποία έχει συνδέσει και ποινές με την άρνηση εμβολιασμού των παιδιών. Στη χώρα μας, παρ’ όλο που οι εγκύκλιοι του Υπουργείου μιλάνε για υποχρεωτικό εμβολιασμό –είναι λίγο σαν το κάπνισμα, δεν υπάρχει ποινή και δεν υπάρχει έλεγχος. Σε πρώτη φάση η δημιουργία ενός συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων, και όχι ποινών, θα ήταν ίσως το ενδιάμεσο βήμα που θα μας οδηγούσε σε μια πιο συγκεκριμένη και πιο αυστηρή νομοθεσία».

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ενίσχυση της κουλτούρας πρόληψης και όχι «κατασταλτικού κατά κάποιον τρόπο ή τιμωρητικού χαρακτήρα παρέμβαση σε αυτήν τη φάση που ακόμα το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη χώρα μας». Συγκεκριμένα, είπε «Η προσπάθεια που θα κάνουμε στο επόμενο διάστημα, για να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα -που εμπεριέχει την πρόληψη στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, αλλά και τη λογική του οικογενειακού παιδιάτρου, ο οποίος έχει την ευθύνη και φροντίζει για την πρόληψη σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κ.λ.π.- συνιστά μια πάρα πολύ σημαντική κουλτούρα, η οποία έλειπε μέχρι τώρα …Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο…

Και το κρίσιμο ζήτημα, νομίζω, είναι αυτό που είπατε, μια καμπάνια καθολικής ενημέρωσης που το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποφασίσει να την προχωρήσει. Έχουν κυκλοφορήσει φυλλάδια και αφίσες ήδη στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας… Και προετοιμάζεται, απ’ ό,τι ενημερώθηκα, ένα ειδικό τηλεοπτικό σποτ, ένα φιλμάκι, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται και να υπάρχει η προσπάθεια ευαισθητοποίησης και των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ