ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ

Peter Byrne/PA via AP

Τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 50 τραυματίστηκαν χθες βράδυ ύστερα από έκρηξη στο Manchester Arena στις 22:35 (τοπική ώρα, 00:35 ώρα Ελλάδας), μόλις τελείωσε η συναυλία της Αμερικανίδας ποπ τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε.

Στο κατάμεστο στάδιο, χωρητικότητας 21.000 θεατών, ακολούθησαν σκηνές πανικού. Στο σημείο έσπευσαν δεκάδες περιπολικά και ασθενοφόρα, έκλεισε ο κοντινός σταθμός του μετρό, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη σε ανοιχτό χώρο κοντά στο στάδιο.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των παρευρισκομένων.

«Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν», είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν στο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι μπορεί να πρόκειται για να βομβιστή καμικάζι.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε, ότι παρ’ όλο που δεν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ, «αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων».

Στη διάρκεια της νύχτας συγγενείς θυμάτων και τραυματιών κατέφθαναν στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ προκειμένου να μάθουν για τους οικείους τους.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή (0161 856 9400) για όσους ανησυχούν για αγαπημένα τους πρόσωπα.

Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιο αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εκλογές και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η προεκλογική εκστρατεία.

«Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τις οικογένειες τους», αναφέρει ανακοίνωση της πρωθυπουργού τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να εξακριβωθούν όλες οι λεπτομέρειες του περιστατικού που η αστυνομία αντιμετωπίζει «ως μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση».

Στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η Τερέζα Μέι θα προεδρεύσει συνάντησης της λεγόμενης επιτροπής εκτάκτων αναγκών COBRA.

Συγκλονισμένη είναι και η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό ξύπνησε μνήμες Μπατακλάν, όπου στις 13 Νοεμβρίου 2015 90 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση καμικάζι την ώρα συναυλίας των Eagles of Death Metal.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ