«ΟΧΙ» ΣΤΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

Ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων που καλούν την κυβέρνηση να μην διορθώσει παλιότερο λάθος με νέο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε διαχρονικά ταχθεί κατά της εκτροπής του Αχελώου και η οριστική αποτροπή του σχεδίου αυτού αποτελεί τμήμα της προγραμματικής μας συνεργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαφωνούμε με την υπογραφή της ΑΕΠΟ που θα δώσει πράσινο φως για την κατασκευή Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο φράγμα Μεσοχώρας. Πρόκειται για σπασμωδική κίνηση που είτε απλώς διαιωνίζει την προχειρότητα και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις είτε υποκρύπτει άλλους στόχους ενόψει και των μνημονιακών υποχρεώσεων για την πώληση της ΔΕΗ.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταθέσει καταρχήν τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης των ΛΑΠ Αχελώου και Πηνειού που αναμένεται να θέτουν τέλος στο σενάριο της εκτροπής. Στη βάση αυτή να επεξεργαστεί επιχειρησιακό πλάνο που θα εξετάζει όλα τα δυνατά σενάρια διαχείρισης του θέματος  συμπεριλαμβανομένων του μηδενικού σεναρίου και αυτού της αφαίρεσης των φραγμάτων και των συνοδών έργων εκτροπής. Τα σενάρια θα πρέπει να επιλύουν όλες τις εκκρεμότητες και ενστάσεις που εγείρονται σήμερα και αφορούν στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στην σκοπιμότητα και κοστολόγηση του ΥΕΣ Μεσοχώρας και στην τύχη του οικισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να διορθώσει ένα παλιό λάθος με ένα νέο δικό της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ