ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΝ ΟΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ

Ανακοίνωση του διοικητή του νοσοκομείου με αφορμή δημοσιεύματα της προηγούμενης εβδομάδας

Κανονικά πραγματοποιήθηκαν όλα τα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεψαν ότι «Εκτός λειτουργίας τίθεται το Πανεπιστημιακό» διαψεύστηκαν.

Η ανάδοχος συντηρήτρια εταιρία που συντηρεί τα αναισθησιολογικά μηχανήματα δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ωστόσο ο εξοπλισμός των χειρουργείων δεν παύει να είναι παλιός, για τον σκοπό αυτό η διοίκηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αναβάθμιση των Χειρουργείων και της Αναισθησιολογικής κλινικής. Συγκεκριμένα έχει εντάξει στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014-2020 επενδύσεις συνολικά 1.635.000 ευρώ, τα 876.000 αφορούν αναισθησιολογικό εξοπλισμό και τα 759.000 χειρουργικό εξοπλισμό. Για τις επενδύσεις αυτές, επίκειται η έκδοση απόφασης από το Υπουργείο Υγείας για υποβολή των έργων στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι επενδύσεις εντάσσονται στην προσπάθεια της διοίκησης για σημαντική αύξηση του χειρουργικού χρόνου και την μείωση της λίστας των ασθενών που είναι να χειρουργηθούν. Απόδειξη των προσπαθειών είναι ότι η χειρουργική δραστηριότητα στο πρώτο τετράμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 15,5%, ήτοι από 2.854 επεμβάσεις που διενεργήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2016, ενώ το ίδιο διάστημα του 2017 πραγματοποιήθηκαν 3.297, δηλαδή 443 επιπλέον χειρουργεία.

Ωστόσο την σκυτάλη της αρνητικής δημοσιότητας πήρε Δ/ντής ΕΣΥ, ο οποίος με «κραυγές αγωνίας» δημοσιοποίησε έγγραφα μέσω της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας και κάνει λόγο για τους «4 μήνες που περιμένει για να πάρει νεφροσκόπια», ενώ ο ίδιος ομολογεί ότι βλάβες από… το 2013!Η αλήθεια είναι ότι το Πανεπιστημιακό έχει ένα νεφροσκόπιο σε λειτουργία και ένα δεύτερο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης και με αυτά λειτουργεί.

Επίσης ο ιατρός γνωρίζει ότι ήδη από εβδομάδων έχει δρομολογηθεί η επισκευή ενός νεφροσκοπίου σε εταιρία του Εξωτερικού (έχει σταλεί για επισκευή και αναβάθμιση), ενώ με την έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού, το συγκεκριμένο εργαλείο θα είναι σύντομα προς χρήση της ουρολογικής κλινικής. Τέλος, από την Ουρολογική κλινική ζητήθηκαν προδιαγραφές για ένα καινούργιο νεφροσκόπιο, παρότι 4 νεφροσκόπια σε μία κλινική ίσως να συνιστούν υπερβολή, όπως και οι κραυγές…

Το ερώτημα είναι γιατί γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος για την λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου; Προς τί ο υπερτονισμός βλαβών κλπ συντηρήσεων;

Η απάντηση είναι απλή: Μέσα από την διόγκωση μικρών ή μεσαίων υπαρκτών προβλημάτων, (που υπάρχουν σε μεγάλα νοσοκομεία, ενίοτε και σε ιδιωτικά) επιχειρείται η δημιουργία κλίματος γενικής απαξίωσης ενός από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας. Γιατί το κάνουν αυτό; Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην υπερτονισμένη διαπίστωση της εφημερίδας «Ελευθερία», (Κυριακή 11/6/17, σελ.5), όπου αναφέρεται επί λέξει: «τα ασυντήρητα μηχανήματα στέλνουν τους ασθενείς, πληρώνοντας επιπλέον, στον ιδιωτικό τομέα».

Γι’ αυτό το «επιπλέον» έχει στηθεί το γαϊτανάκι της απαξίωσης. Επίσης η αρνητική δημοσιότητα έχει στόχο την αποδόμηση και συκοφάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου ως αντίδραση, στον έλεγχο των κέντρων κόστους, τον έλεγχο των διαδικασιών για την βελτίωση της απόδοσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Επίσης όταν εισάγονται νέοι θεσμοί όπως π.χ. η λίστα χειρουργείου, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά όλα έχουν ένα όριο…

Το Δημόσιο Νοσοκομείο αποτελεί το στήριγμα της κοινωνίας και το ΕΣΥ ο θεματοφύλακας της Υγείας, ενός δημόσιου αγαθού που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, τον οποίο έχουμε όλοι υποχρέωση να υπηρετούμε με όρους κοινωνικούς και όχι μέσα από την εμπορευματοποίηση των πάντων….

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ