ΛΕΦΤΑ… ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΣΩΣΗΣ ΓΑΙΩΝ

Αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης για το θέμα της μη πληρωμής των δικαιούχων του προγράμματος δάσωσης γαιών, «αποκαλύπτει» η απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στον αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν.Λάρισας, κ.Χρήστο Κέλλα.

Ο κ. Κέλλας με ερώτησή του είχε φέρει στη βουλή την ανησυχία εκατοντάδων δικαιούχων στο νομό Λάρισας, τονίζοντας ότι στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016 το Υπουργείο είχε δεσμευτεί πως για τις αιτήσεις που αφορούν το 2015 οι πληρωμές θα γινόταν το αργότερο μέχρι το τέλος του 2016, δηλαδή εδώ και έξι μήνες, μετά και τον τελικό έλεγχο ορθότητας λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωναναγνωρίζει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, παραπέμποντας στη μη έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για Υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η απάντηση στον Λαρισαίο πολιτικό αναφέρει: «Όσον αφορά τις ενισχύσεις τόσο για το Υπομέτρο 8.1 “Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων” όσο και για τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα(περιλαμβάνεται και η βιολογική γεωργία της δράσης “Βιολογικές Καλλιέργειες” του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014 – 2020 (ανειλημμένες υποχρεώσεις των δράσεων 1.1 “Βιολογική Γεωργία” και 1.2 “Βιολογική Κτηνοτροφία” του Μέτρου 2.1.4 του ΠΑΑ 2007 – 2013) σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί η έκδοση των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έγκρισης πιστώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο για Υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την έκδοση των ΚΥΑ πιστώσεων θα ξεκινήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τον αρμόδιο για πληρωμές Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), για εκκρεμότητες που αφορούν σε πληρωμές πριν το έτος εφαρμογής 2015, για πληρωμές του έτους εφαρμογής 2015 και θα ακολουθήσουν και οι πληρωμές για το έτος εφαρμογής 2016.»

Επισημαίνεται ότι, ειδικά για το μέτρο της Δάσωσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει το νέο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης του μέτρου, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των σχετικών πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των κατά τόπους αρμόδιων δασικών υπηρεσιών στην καταχώρηση όλων των απαραίτητων δεδομένων για την πληρωμή (ενεργές συμβάσεις, δηλώσεις εφαρμογής, διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι)».

Σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση ο κ. Κέλλας δήλωσε τα εξής: «Απροκάλυπτα πλέον το ένα Υπουργείο πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στο άλλο, με τους απλήρωτους δικαιούχους του προγράμματος να παρακολουθούν αυτό το θέατρο του παραλόγου. Είναι προφανές πως λεφτά… δεν υπάρχουν για πληρωμές, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους που περιμένουν να εισπράξουν όσα δικαιούνται. Την ίδια ώρα βέβαια, παρακρατώντας ετσιθελικά χρήματα που ανήκουν στην κοινωνία, παρουσιάζουν τα δήθεν πλεονάσματα, δημιουργώντας μία επίπλαστη εικόνα «νοικοκυρέματος» στην οικονομία. Τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ