ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΑΘΑΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ…

Η ταυτότητα της μητέρας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι διέφευγε από τους ιστορικούς για χρόνια, αλλά τώρα ένας μελετητής είπε ότι βρήκε τη γυναίκα πίσω από τον αναγεννησιακό άνθρωπο.

Ο Martin Kemp, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του Λεονάρντο, δήλωσε ότι τον καλλιτέχνη γέννησε στις 15 Απριλίου 1452 η Caterina di Meo Lippi, ηλικίας μόλις 15 ετών.

Από τα υπάρχοντα έγγραφα, οι ιστορικοί γνώριζαν ήδη ότι ο Λεονάρντο ανατράφηκε κυρίως από τον πατέρα του, έναν δικηγόρο που ονομαζόταν Ser Piero da Vinci. Οι μελετητές γνώριζαν επίσης ότι ο Ser Piero δεν ήταν παντρεμένος με τη μητέρα του Λεονάρντο και υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι το όνομά της ήταν Κατερίνα.

Τα κενά στη γνώση για την ταυτότητα της μητέρας του Λεονάρντο, έχουν οδηγήσει σε μια εμμονή για την ταυτότητα της Κατερίνας.

Ακόμη και ο Σίγκμουντ Φρόιντ προσπάθησε να δώσει μια ψυχαναλυτική ερμηνεία στην παιδική ηλικία του Λεονάρντο. Ο Φρόιντ ισχυρίστηκε ότι το αινιγματικό χαμόγελο της «Μόνα Λίζα» πρέπει να του θύμιζε τη …μητέρα του, γι ‘αυτό και η ζωγραφιά συλλαμβάνει τόσο την «υπόσχεση μιας απεριόριστης τρυφερότητας αλλά και μιας απαίσιας απειλής».

Ο Kemp, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε οτι σύμφωνα με την έρευνά του στα αρχεία του Βίντσι και της Φλωρεντίας, η Κατερίνα και ο αδελφός της, Παπό, ήταν ορφανά και έζησαν σε μια εγκαταλελειμμένη αγροικία με τη γιαγιά τους, λίγο έξω από το Vinci.

Εν τω μεταξύ, ο Ser Piero da Vinci ήταν στο δρόμο για να γίνει ένας επιτυχημένος δικηγόρος στη Φλωρεντία και έπρεπε να παντρευτεί. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πατρίδα του τον Ιούλιο του 1451, ο Ser Piero συνάντησε την Κατερίνα, η οποία στην πορεία έμεινε έγκυος. Όταν η οικογένειά του έμαθε για την εγκυμοσύνη, πιθανώς της έδωσε μια προίκα για να μπορεί να παντρευτεί κάποιον άλλο.

Ο Kemp αναφέρει όσες πληροφορίες βρήκε για την Κατερίνα στο νέο βιβλίο “Mona Lisa: The People and the Painting” (Πανεπιστημιακός Τύπος της Οξφόρδης, 2017), το οποίο έγραψε μαζί με τον δάσκαλο οικονομικών, Giuseppe Pallanti, στη Φλωρεντία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ