ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Τεμπών από τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί στο χώρο όπου στεγάζεται το περιφερειακό ιατρείο Μακρυχωρίου.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας δημοτική σύμβουλος κα Γεωργία Τσιόπα όπου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ,στην συνέχεια ακολούθησε αγιασμός από τους σεβαστούς πατέρες τον ενοριών Μακρυχωρίου και Γόννων .

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στην τελετή των εγκαινίων του ΚΕΠ Υγείας Τεμπών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων.

Συνεχίζουμε σταθερά την υλοποίηση του Κοινωνικού Δημοτικού μας Προγράμματος που μαζί με την Παιδεία αποτελούν τις μόνιμες προτεραιότητές μας.

Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα σ’ όλα τα επίπεδα της υγείας παραμένουν τεράστια: ελλείψεις σε προσωπικό, σε χρηματοδοτήσεις , υπολειτουργία σε περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας που δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα με τις εφημερίες τα οποία υποβαθμίζουν την εικόνα της δημόσιας υγείας.

Για να διορθωθεί- όπως ειπώθηκε πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη που προκλήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Ιατρικό Σύλλογο- απαιτείται αύξηση δαπανών , οργάνωση των Μονάδων Υγείας από το αγροτικό ιατρείο, το Κ. Υγείας, τα νοσοκομεία με σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό , συμπλήρωση κενών θέσεων ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. Σ΄ αυτή την αλυσίδα έρχεται να προστεθεί το ΚΕΠ Υγείας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της Υγείας των Δημοτών. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα να προλαμβάνονται αυτά τα νοσήματα πριν χρειαστούν ιατρική αντιμετώπιση σε επίπεδο θεραπείας. Αυτή άλλωστε είναι και η αξία της πρόληψης.

Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρεται ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία όμως, εάν προληφθούν είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό.

Ο θεσμός των ΚΕΠ υγείας αφορά στη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και φροντίδας για τον πολίτη που θα κάνει την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητα ζωής μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας:

  1. Την προληπτική ιατρική και
  2. Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα Υγείας.

Ο Δήμος Τεμπών με γνώμονα την κοινωνική πολιτική αλλά και την ευαισθησία του στην προαγωγή της Υγείας υποστηρίζοντας την ιδέα της προληπτικής ιατρικής και της αναβάθμισης της υγείας, τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων και ιατρικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα:

  • 4.000 Μετρήσεις Οστικής Μάζας
  • 1.680 Μαστογραφίες
  • 1.245 Σπιρομετρήσεις
  • 22.028 Βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις σε 1.888 άτομα
  • 271 άτομα εξετάστηκαν για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια και τη στήριξη των κινητών μονάδων της 5ης ΥΠΕ την οποία ευχαριστούμε τόσο τις διοικήσεις διαχρονικά όσο και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό που τις στελεχώνουν.

Από σήμερα ξεκινάμε τη λειτουργία μιας νέας κοινωνικής δομής και ζητάμε τη βοήθεια και τη στήριξη όλων των εμπλεκομένων.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της δομής , την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, την ΚΕΔΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας, τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ , τις κινητές μονάδες Υγείας , τους αξιόλογους ομιλητές καθώς και όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Την παρουσία σας την εκλαμβάνουμε ως ένδειξη τιμής στην πρόληψη και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας».

Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Λιούπας στο χαιρετισμό του τόνισε ότι τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της υγείας των δημοτών. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών.

Στην ομιλία της η κ. Γεωργία Τσιόπα εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του ΚΕΠ Υγείας μίλησε για το ρόλος των ΚΕΠ Υγείας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 1 ½ χρόνο που συμμετείχα ως υπεύθυνη του τομέα υγείας του Δήμου Τεμπών στο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΥ όπου ενημερώθηκα για το πρόγραμμα του ΚΕΠ Υγείας σε δήμους της χώρας μας. Επιστρέφοντας στη Λάρισα και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου στον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο, εκείνος εαυαισθητοποιήμενος σε θέματα υγείας μου έδωσε ρητή εντολή για την ιδρυση του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Τεμπών.

Στον θεσμό του ΚΕΠ Υγείας με το πρόγραμμα “Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού 2007-2013” είχαν ενταχθεί 14 Δήμοι πανελληνίως σε πιλοτικό στάδιο. Στη συνέχεια, ο θεσμός των ΚΕΠ συνεργάζεται με το ΕΔΔΥΠΥ και αυτή τη στιγμή 77 Δήμοι με απόφαση Δ.Σ. κίνησαν διαδικασίες για τη δημιουργία ΚΕΠ Υγείας εκ των οποίων 40 Δήμοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη δομή του ΚΕΠ Υγείας και μόνο 25 έχουν κάνει εγκαίνια ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμος μας.

Τα αρχικά σημαίνουν:

α. Κέντρο Πρόληψης στις 7 πιο θανάσιμες παθήσεις στην Ελλάδα (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του προστάτη, καρκίνος του μαστού, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μελάνωμα και καρδιαγγειακός κίνδυνος)

β. Κέντρο Προγωγής της Υγείας αναπτύσσοντας διάφορες δραστηριότητες

Το ΚΕΠ Υγείας ευαισθητοποιεί το κοινό και προτείνει προσυμπτωματικούς ελέγχους σε φαινομενικά υγιείς κατοίκους σύμφωνα με τις αρχές του ΠΟΥ (Παγκοσμίος Οργανισμός Υγείας).

Κέρδος για τον πολίτη

  1. Ενημερώνεται για προληπτικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει.
  2. Ενημερώνεται για τις λίστες των παρόχων ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων στα οποία μπορεί να απευθύνεται.
  3. Οι ευπαθείς και ανασφάλιστες ομάδες μπορούν να ωφεληθούν δωρεάν των υπηρεσιών του ΚΕΠ Υγείας.
  4. Κάθε δημότης έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει τον δικό του φάκελο υγείας που παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες προσανατολισμού σε περίπτωση που νοσήσει.

Ευχαριστούμε τον Διευθυντή και τις κοπέλες της 5ης ΥΠΕ, τα κορίτσια βοήθεια στο σπίτι του Δήμου Τεμπών, τους ιατρούς του Δήμου μας και του Νομού Λάρισας γενικότερα, τον κ. Γιαννακόπουλο (πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας), τον ιατρό κ. Καλλούση Ιωάννη, όλους τους υπαλλήλους του Δήμου μας  που βοήθησαν στη δημιουργία του ΚΕΠ και όλους του ιατρούς που έχουν γίνει πάροχοι του προγράμματος και αυτούς που παρευρίσκονται σήμερα ή θα γίνουν στο μέλλον πάροχοι του προγράμματος καθώς από σήμερα έχουμε ήδη προσφορές από Ιατρούς που παρευρίσκονται σήμερα για δωρεάν εξετάσεις στους δημότες μας.

Και τέλος μίλησε ο ιατρός πνευμονολόγος κ.Ιωάννης Καλούσης με θέμα :προληπτικές εξετάσεις για το αναπνευστικό σύστημα .

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Ν. Αντωνίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κ. Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ.Νταβέλης.

Στη σημερινή εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων & πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου αλλά δεν παρέστη λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Στο χαιρετισμό που απέστειλε ανέφερε: «Τα ΚΕΠ Υγείας λειτουργούν έμπρακτα και στοχευμένα, ανά νόσημα και αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα, στη διατήρηση της καλής υγείας των δημοτών σε επίπεδο πρόληψης, και τούτο γίνεται με βάση τα διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει τον ενεργό της ρόλο στην προαγωγή της Υγείας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας Δημήτρης Γατσουνίας , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιχάλης Κατατέγος, οι αντιδήμαρχοι Αστέριος Σαίτης, Κώστας Νταφούλης ,Αχιλλέας Διψάνας ,Θωμάς Τσαπλές, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεώργιος Μανώλης , ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας , οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσέτσιλας, Γεώργιος Νικολάου, Γεώργιος Έξαρχος, Γεώργιος Κυρίτσης, Αθανάσιος Καραναστάσης, Ελευθερία Πανάγου , η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ Ξανθή Ζησάκη,ο πρόεδρος του κοινωνικού παντοπωλείου Λάμπρος Ζάρρας,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και μέλη αυτών ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής ,οι ιατροί Δημήτρης Καραμπάτσας ,Μάριος Ξηρομερίτης,Ιωάννης Σάπκας ,ο διευθυντής του κέντρου υγείας Γόννων και πλήθος κόσμου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ