«ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΟ Β΄ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:30 η θεατρική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Λάρισας θα παρουσιάσει στο Β’ αρχαίο θέατρο Λάρισας(Ταγματάρχου Βελισαρίου και Εργατικής Πρωτομαγιάς)την τραγωδία «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, που αναβλήθηκε, λόγω βροχής.

Η «Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» διδάχτηκε στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα μεταξύ 414-412 π.x. και είναι ενταγμένο στο πνεύμα της εποχής που γράφτηκε. Αποτελεί ένα από τα πιο τεχνικά έργα του Ευριπίδη, έργο αναφοράς για τον Αριστοτέλη, αλλά και για την ευρωπαϊκή ανθρωπιστική παράδοση και τον Διαφωτισμό. Τα πρόσωπα, αν και δέσμια της τραγικής τους καταγωγής και παγιδευμένα σε θεϊκές αποφάσεις, αντιστέκονται στη μοίρα τους, επιστρατεύουν το ήθος, την ευγένεια, την ευφυΐα,  την αγάπη, την αλληλεγγύη και  την τόλμη τους και βγαίνουν νικητές στον αγώνα τους.

Η θεατρική παράσταση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος «Το θέατρο.. πάει στο σχολείο». Οι μαθητές μελέτησαν το έργο σε πολλαπλά επίπεδα: της λογοτεχνίας, της τέχνης, της σκηνογραφίας, της ενδυματολογίας, της μουσικής, της έρευνας πεδίου με επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους κ.αλ  Βίωσαν την απόλαυση της πρόσληψης ενός θεατρικού έργου και της δημιουργικής ανταπόκρισης σε αυτό, μέσω της ενσάρκωσης ρόλων και της συμμετοχής στη δημιουργία κατασκευών και ενδυμάτων που ανέπλαθαν το πνεύμα της υποκριτικής αντίληψης και φιλοσοφίας των δραματουργών της κλασικής αρχαιότητας. Πραγματοποίησανεκπαιδευτικές  επισκέψεις στα 2 αρχαία θέατρα της Λάρισας, στο θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Περιηγήθηκαν στους  χώρους που παρουσίασαν για πρώτη φορά θεατρικές παραστάσεις οι κορυφαίοι τραγικοί ποιητές και βίωσαν την εμπειρία της δυναμικής πολιτισμικής μεγαλουργίας που αποπνέουν και στο σύγχρονο άνθρωπο, διαπιστώνοντας ότι τα αρχαία μνημεία δεν αποτελούν απλώς απολιθωμένα μνημεία της ιστορικής και πολιτισμικής μας μνήμης, αλλά ζώσα πραγματικότητα και διαχρονική παρουσία που εμπνέει και διδάσκει..

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι μαθητές

Ιφιγένεια: Μάνη Κωνσταντίνα,

Ορέστης: Παναγιωτόπουλος Χρήστος,

Πυλάδης: Αργύρης Παναγιώτης,

Γελαδάρης: Ντούντα Ντανιέλα,

Θόας: Ανδριανόπουλος Αλέξανδρος,

Αγγελιαφόρος Α΄: Τσιωτής Παναγιώτης,

Αγγελιαφόρος Β΄:Αραμπατζής Γιώργος,

Αθηνά: Τριανταφύλλου Αγλαΐα

Ταμβάκη Θεοδώρα

Χορός: Αθαναηλίδη Μαριάννα, Βασιλείου Αλεξάνδρα, Γασπαρινάτου Ελευθερία, Γκαμζέλα Βασιλική, Δούκα Μάρω, Καρρά Αλκμήνη, Καποδίστρια Άννα, Κοσμάνου Ιωάννα, Λάζρι Κασσάνδρα, Μπακοδήμου Μαρίνα Ηλιάνα, Ντανίκα Πηνελόπη, Ντόμπρη Δήμητρα

Αφηγήτρια: Μπέζα Ελευθερία, Υποβολείς: Ευθυμίου Αναστασία, Βούλγαρη Ελευθερία

Τεχνική Υποστήριξη: Μαχούχας Μάριος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Σακελλαρόπουλος Παναγιώτης

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καρρά Αποστολία ΠΕ02, Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα ΠΕ15

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ