Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να τρώμε λαχανικά, αλλά δεν είναι όλα τα ίδια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια που ίσως θα ήταν καλύτερα να τα αποφεύγουμε, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αύξηση βάρους ή φλεγμονή.

Αμυλώδη

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θα πρέπει να παραλείψετε ολόκληρη αυτή την κατηγορία λαχανικών εάν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά. Οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από 133.000 ενήλικες Αμερικανούς και διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα αμυλούχα λαχανικά έβαζαν κιλά, ενώ όσοι περιόριζαν τις πρόσληψές τους έχαναν βάρος. Στα λαχανικά αμύλου περιλαμβάνονται οι πατάτες, το καλαμπόκι, τα μπιζέλια, και οι γλυκές πατάτες. Οι γλυκές πατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες και φυτικές ίνες, ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Σταυρανθή

Η λαχανίδα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι πρακτικά τροφές που σώζουν ζωές, σωστά; Ναι, επειδή έχουν φορτία ινών, λίγες θερμίδες και παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα όμως μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.

Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν το ένζυμο που διασπά τη ραφινόζη, ένα σύνθετο σάκχαρο που συναντάται συνήθως στα σταυρανθή λαχανικά. Έτσι, όταν αυτά τα λαχανικά φτάνουν στο κατώτερο έντερο, ζυμώνται από τα βακτήρια και παράγουν μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο, που προκαλούν αέρια.

Στρυχνοειδή

Μπορεί να μην τα γνωρίζετε από την ταξινόμησή τους, αλλά πρόκειται για τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Είναι όλα μέρος μιας οικογένειας φυτών που παράγουν μια αλκαλοειδή ένωση γνωστή ως σολανίνη.

Ορισμένοι  ειδικοί στον τομέα της υγείας συμβουλεύουν να αποφεύγονται αυτά τα τρόφιμα, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν φλεγμονή. Μακροπρόθεσμα, η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, πεπτικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις.

Ωστόσο, η έρευνα είναι ασαφής και αυτά τα λαχανικά εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενα.

Η βρώμικη ντουζίνα

Κάθε χρόνο, η ομάδα εργασίας για το περιβάλλον εκδίδει κατάλογο 12 φρούτων και λαχανικών με τα περισσότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού, το USDA βρήκε συνολικά 178 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε χιλιάδες δείγματα, τα οποία παραμένουν ακόμη και μετά την πλύση των τροφίμων.

Ενώ το σπανάκι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά που μπορείτε να φάτε, είναι και το πιο βρώμικο. Βρίσκεται στη δεύτερη θέση (αμέσως μετά τις φράουλες) στον κατάλογο του 2017. Σύμφωνα με το EWG, τα δείγματα από σπανάκι έχουν διπλάσιο κατάλοιπο φυτοφαρμάκων κατά βάρος από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ