Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΦΕΤΑ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε νωρίτερα το χωριό Βλαχογιάννι στην Ελασσόνα, όπου και συνομίλησε με κτηνοτρόφους της περιοχής.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την συζήτηση, σε αυτό το πολύ όμορφο τοπίο.  Έχω αποφασίσει ότι θα γυρίσω όλη την Ελλάδα και θα επιχειρήσω να συνομιλήσω με τους ανθρώπους του μόχθου, τους εκφραστές της παραγωγικής Ελλάδας για να ακούσω τον προβληματισμό σας, να ακούσω τις τοποθετήσεις σας, έτσι ώστε μαζί με τους συνεργάτες μου, να μπορούμε να σας προτείνουμε πραγματικές λύσεις για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε. 

Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και ειδικά της κτηνοτροφίας για το οικονομικό μοντέλο της χώρας, διότι αισθάνομαι ότι θα επαναλάβω πράγματα τα οποία για εσάς είναι αυτονόητα. Δεν νοείται – και θέλω να το ξαναπώ εδώ, από αυτόν τον πολύ όμορφο τόπο, από το Βλαχογιάννι – ανάπτυξη της χώρας χωρίς δυναμικό πρωτογενή τομέα και στα αγροτικά προϊόντα και στην κτηνοτροφία. 

Αυτή, όμως, η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της. Για να μπορέσει να υποστηριχθεί χρειάζεται ένα πλέγμα σύγχρονων πολιτικών, που θα κοιτάει το μέλλον, που θα αντιλαμβάνεται ότι τα προϊόντα για να μπορέσουν να πουληθούν θα πρέπει να είναι κυρίως ανταγωνιστικά. Που θα αντιμετωπίσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της παραγωγής, που θα επενδύσουν στα καινούργια εργαλεία  που η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μας προσφέρουν και δυστυχώς, ακόμα κάθονται στα συρτάρια του Υπουργείου. 

Θέλω να ξεκινήσω, γιατί θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια συζήτηση, με μια αναφορά για το ζήτημα της φέτας και ξέρω πόσο σημαντική είναι για την ελληνική κτηνοτροφία. Γνωρίζετε καλά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Αυτή η συμφωνία, είναι μια συμφωνία, η οποία έχει και πολλά καλά στοιχεία για τη χώρα μας, διότι επιτρέπει σε πολλά ελληνικά, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μπουν στην αγορά του Καναδά χωρίς δασμούς. Έχει, όμως, και ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Και το πρόβλημα το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι ο περιβόητος αστερίσκος στη φέτα. Ένας αστερίσκος ο οποίος δεν χορηγεί στη φέτα καθεστώς πλήρους προστασίας. Μια πλήρη προστασία η οποία υπάρχει για άλλα κτηνοτροφικά, τυροκομικά προϊόντα, όπως π.χ. το γαλλικό ροκφόρ ή η ιταλική γκοργκοντζόλα. Δεν έχει αυτήν τη στιγμή τόσο νόημα να συζητήσουμε γιατί έγινε αυτό. Θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε τις ευθύνες, αλλά αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι πως μπορούμε να το διορθώσουμε.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι προωθείται η δημιουργία μιας διεπαγγελματικής ένωσης για τη φέτα. Κάτι το οποίο το θεωρώ απολύτως σωστό και επιβεβλημένο. Και μπορώ να σας πω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει αργήσει κιόλας. Διότι είναι απολύτως απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, να μπορούν να συνεννοηθούν και να εκφραστούν με μια ενιαία φωνή. Είτε μιλάμε για τους κτηνοτρόφους, αυτούς που παράγουν το γάλα, είτε μιλάμε για τις επιχειρήσεις που μεταποιούν και παράγουν τη φέτα. 

Η δική μας πρόταση, λοιπόν, είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη. Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα στηρίξουμε τη διεπαγγελματική ένωση για τη φέτα και θα επιχειρήσουμε στο Κοινοβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της διεπαγγελματικής ένωσης και η  ένωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια επιτροπή η οποία έχει φτιαχτεί για να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό το ζήτημα. Για να δούμε  – αν και σε ποιο βαθμό – μπορούμε να αφαιρέσουμε τον αστερίσκο από τη φέτα, έτσι ώστε να απολαύσει της πλήρους προστασίας, που απολαμβάνουν και τα υπόλοιπα τυροκομικά προϊόντα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Δεν μπορώ να γνωρίζω τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα και πρέπει να γίνει υπό τον εθνικό μανδύα. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχουν ουσιαστικά κομματικές γραμμές. Δεν έχει σημασία πάλι, το τονίζω, τι έγινε στο παρελθόν. Δεν θα ασχοληθώ με το παρελθόν. Με ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και το εξής, στο μέλλον. Και εύχομαι η διεπαγγελματική να μπορέσει, με τη δική μας υποστήριξη, να διεκδικήσει αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να γίνει για να υπάρχει το απόλυτο καθεστώς προστασίας για τη φέτα. 

Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα και τις ανησυχίες που έχετε γύρω από αυτό το ζήτημα. Θέλω να πω, όμως, επίσης, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην κοιτάμε μόνο στις αγορές, οι οποίες είναι από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά να δούμε πως μπορούμε να στοχεύσουμε και στις κύριες αγορές μας, στις κύριες εξαγωγικές αγορές, που είναι πρωτίστως οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί όπου υπάρχει, δηλαδή, ένα απόλυτο καθεστώς προστασίας. Και αυτό, βέβαια, απαιτεί την αναβάθμιση του δικού μας προϊόντος, αλλά και την απαραίτητη  ενημέρωση του ευρωπαίου καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αγοράζοντας φέτα, αγοράζει ένα ποιοτικό προστατευμένο προϊόν με πολύ ειδικά χαρακτηριστικά. 

Η φέτα, τελικά, θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει με βάση την ποιότητα αυτή καθ’ αυτή του προϊόντος. Και σε αυτήν πρέπει να επενδύσουμε. Και εκεί, επιτρέψτε μου να πω, δεν πρέπει να κάνουμε καμία έκπτωση. Η φέτα μας είναι ένα προϊόν με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και θα κερδίσει, τελικά, τη θέση που της αξίζει στις αγορές του εξωτερικού με βάση την ποιότητά της, το brand της και τη διατροφική της χρησιμότητα για τους καταναλωτές που θα την επιλέξουν». 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ