Image Not Found

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία καταγράφονται με αφορμή την πανδημία και την εξάπλωση του κορωνοϊού, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για τον «υπερπληθυσμό» των καταστημάτων κράτησης, ενώ το αρμόδιο υπουργείο, σε ένα μάλλον θολό τοπίο, παρακολουθεί το θέμα, δίχως ευτυχώς μέχρι ώρας να έχει ανακοινώσει επισήμως τυχόν κρούσμα.

TAFEKHS

Με την αποσυμφόρηση των φυλακών να αναδεικνύεται σε Νο 1 ζητούμενο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φυλακών Λάρισας, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της σελίδας οι έγκλειστοι αγγίζουν αν δεν ξεπερνούν τους 700, σε μια κατανομή σε θαλάμους των 7-8 ατόμων.

PANTELIDIS

Άνθρωποι που εκ των πραγμάτων βρίσκονται απομονωμένοι από το σύνολο προφανώς και κινδυνεύουν περισσότερο από την επαφή τους με τους «έξω», καθώς η καταμέτρηση ή και ο συγχρωτισμός κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων προφανώς και πρέπει πλέον να γίνεται με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και προστασίας, ενώ μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για τις μεταγωγές, οι οποίες ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν μειωθεί σημαντικά.

Εκείνο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει ανακοινώσει (επισήμως τουλάχιστον) κάποιο σχέδιο για τη δημιουργία έστω ξεχωριστών χώρων υποδοχής κρατουμένων που επιστρέφουν στα καταστήματα κράτησης μετά από άδειες που δικαιούνται, αν και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για τη Λάρισα, θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερο «στοίβαγμα» στα κελιά.

Με την ίδια αγωνία να εκφράζεται και από πλευράς εργαζομένων στα καταστήματα κράτησης, σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση στη φυλακή της Λάρισας, παρά τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί, προς το παρόν δεν υπάρχει διανομή μασκών και γαντιών, ούτε και προληπτική θερμομέτρηση για την προστασία τους.

Η αγωνία μεγαλώνει, τα ερωτήματα πληθαίνουν και καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις για την πολιτική που θα εφαρμοσθεί όχι μόνον στις οικογένειες τόσων ανθρώπων (έγκλειστων και εργαζόμενων) μα και στην ίδια την κοινωνία, που περιμένει στήριξη και μέτρα για όλους, μακριά από διαχωρισμούς και «πασαλείμματα», που μοιραία θα μετατρέψουν τις φυλακές σε υγειονομικές βόμβες με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ειρήνη Παπουτσή

 

Τα πιο δημοφιλή Σήμερα

Τελευταία Νέα