Μειώθηκε 5,6% το ελληνικό γεωργικό εισόδημα το 2011

Η Κομισιόν επιβεβαιώνει τη δυσχερέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική γεωργική οικονομία απαντώντας στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητή κ. Γιώργο Παπαστάμκο. Κύρια αίτια, η στασιμότητα του όγκου γεωργικής παραγωγής, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης και οι φόροι επί της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το γεωργικό εισόδημα ανά εργαζόμενο σε πραγματικούς όρους αυξήθηκε -κατά μέσο όρο- κατά 7% το 2011 στην ΕΕ συνολικά, ενώ στην Ελλάδα, ακολούθησε αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνοντας μείωση της τάξεως του 5,6%. Η αύξηση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο σε επίπεδο ΕΕ ήταν το αποτέλεσμα της αύξησης στο εισόδημα των συντελεστών παραγωγής κατά 4% (λόγω της αύξησης στον δείκτη όγκου κατά 2% και στις πραγματικές τιμές κατά 5%) και της ήπιας μείωσης στις εισροές γεωργικής εργασίας (-3%). Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η ΕΕ ενίσχυσε την καθαρή εξαγωγική της θέση ως προς τα γεωργικά προϊόντα (με εμπορικό πλεόνασμα αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 12% σε σύγκριση με το 2010), στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση του εμπορικού πλεονάσματος από 374 σε 154 εκατομμύρια ευρώ.

Η παρατηρούμενη μείωση του γεωργικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο στην Ελλάδα οφείλεται σε πλείονες παράγοντες: πρώτον, ο όγκος της γεωργικής παραγωγής το 2011 παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος (+0.3%), ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής σε πραγματικούς όρους, η οποία οφείλεται στην αύξηση κατά 1% στις τιμές εκροών, και στις αμετάβλητες εισροές γεωργικής εργασίας· δεύτερον, η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε σε πραγματικούς όρους κατά 9%, λόγω της αύξησης κατά 11% στις τιμές, ενώ ο όγκος παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το 2010. Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν στις ζωοτροφές (κατά 14%), την ενέργεια και τα λιπαντικά (κατά 17%), και τα λιπάσματα (κατά 5%)· τρίτον, οι φόροι επί της παραγωγής αυξήθηκαν σημαντικά (κατά 39%), ενώ σε επίπεδο ΕΕ παρέμειναν -κατά μέσο όρο- αμετάβλητοι. 

Μη χάνετε καμία σημαντική είδηση του Paidis.com
Προσθέστε το στις Αγαπημένες Πηγές της Google, ώστε να βλέπετε συχνότερα τις ειδήσεις μας στο Google Discover.
Προσθήκη του Paidis.com
Στη σελίδα που θα ανοίξει, πατήστε δίπλα στο Paidis.com για να ολοκληρώσετε την προσθήκη.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το https://paidis.com/ και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

▌ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

▌ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ