Οχι κτηνοτρόφων σε φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση 1.800 στρεμμάτων
Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι σε εποικιστικά λιβάδια του Νομού Λάρισας καταγγέλλουν την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στα εποικιστικά λιβάδια ‘’Κλήμα’’ και ‘’Μεγάλο Καλαμάκι’’ αφού όπως υποστηρίζουν δημιουργούνται τεράστια προβλήματα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να μη γίνει η εγκατάσταση του συγκεκριμένου φωτοβολταικού πάρκου τόσο στα εν λόγω εποικιστικά λιβάδια όσο και σε κανένα άλλο εποικιστικό λιβάδι του νομού Λάρισας.
Όπως αναφέρουν σε επιστολή – καταγγελία και βάσει των όσων τόνισαν σε συνάντησή τοιυς με τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη, με την εγκατάσταση του πάρκου σε έκταση 1.800 περίπου στρεμμάτων μειώνονται οι εκτάσεις που μπορούν να βόσκουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι εκτάσεις όπου μπορούν να δηλώσουν οι κτηνοτρόφοι για να λάβουν τις επιδοτήσεις. Μάλιστα επισημαίνουν ότι από το 2014 στην υπό συζήτηση νέα ΚΑΠ οι επιδοτήσεις θα δίδονται βάσει βοσκοτόπου. Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι το δασαρχείο εφαρμόζοντας τον νόμο 4061 χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των εποικιστικών λιβαδιών ως δασικές εκτάσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι να μην έχουν έκταση για να δηλώσουν στο ΟΣΔΕ και οι νέοι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να εισέλθουν σε αυτά τα λιβάδια ενώ την ίδια ώρα εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν ανα εγκατασταθούν στις συγκεκριμένες εκτάσεις παρόλο που είναι δασικές. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον 4061 έχει καταργηθεί η εποικιστική νομοθεσία και οι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν από τις Επιτροπές Απαλλοτριώσεων (γενολίβαδο, χέρσα, χερσολίβαδο, ορεινή βοσκή κτλ) δεν δεσμεύουν την χρήση των εκτάσεων αυτών.
Στα εποικιστικά λιβάδια οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι βόσκουν σε όλο το λιβάδι εξ’ αδιαιρέτου. Όπως υποστηρίζουν αν εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο στα λιβάδια ‘’Κλήμα’’ και ‘’Μεγάλο Καλαμάκι’’ και συγκεκριμένα στο επίπεδο τμήμα των λιβαδιών οι κτηνοτρόφοι αποκλείονται από την ‘’καλή’’ περιοχή προς βόσκηση καθώς εκεί υπάρχει μεγαλύτερη βοσκοικανότητα και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι η Φέτα ως ΠΟΠ στηρίζεται στην ιδιαίτερη μορφολογία και στην χλωρίδα και πανίδα που υπάρχει στην πατρίδα μας κάτι όμως που θα λιγοστέψει αν στις καλές περιοχές εγκατασταθούν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης των κτηνοτρόφων.
Επίσης επισημαίνουν ότι θα επηρεαστεί η λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται κοντά στο φωτοβολταϊκό πάρκο καθώς εγκλωβίζονται. Αυτό γίνεται επειδή κατά την διάρκεια που τα ζώα γεννούν βόσκουν κοντά στην κτηνοτροφική μονάδα και συγκεκριμένα στα 2 ‘’πατώματα’’ δεξιά και αριστερά των εγκαταστάσεων για να μπορούν να μεταφέρουν οι κτηνοτρόφοι τα νεογέννητα στις εγκαταστάσεις για να επιβιώσουν. Καταλαμβάνοντας το φωτοβολταικό πάρκο αυτές τις εκτάσεις δεν τους επιτρέπει να βόσκουν εκεί και επομένως να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα κατά την γέννηση των μικρών τους.
Οι εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι: Κόκκορας Ιωάννης του Γεωργίου, Κόκκορα Ελένη του Κων/νου και Κόκουρα Κατίνα του Στεργίου έχουν την με αριθμό 445 άδεια λειτουργίας κτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 695 αιγών που εκδόθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου ενώ οι Γκάτσου Βασιλική του Ζήση και Γκάτσου Στυλιανή του Ζήση βρίσκονται στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εδώ και 50 χρόνια.
Τα παραπάνω προβλήματα εκφράζονται μαζί με τις επιφυλάξεις τους και στα με αριθμό πρωτ. 3163/10-11-2012 & 3017/07-12-2012 (τελευταία παράγραφος) έγγραφα της Περιφέρειας Θεσσαλίας/ Δνσης Πολιτικής Γης προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος.
Οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν ακόμη ότι:
το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με την αριθμ. Πρωτ. 427/01-03-2012 (ΑΔΑ: Β44Ρ7ΛΡ-ΥΛΗ) απόφασή του εκφράζει την άρνησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου
ο Δήμος Τυρνάβου με την 18/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν κάνει δεκτή αίτηση εταιρείας φωτοβολταικών (Ενεργειακή Τεχνική Α.Ε.) όπου ζητούσε εκμίσθωση δημοτικής έκτασης για την λειτουργία Φωτοβολταικού σταθμού ισχύος 67,34 Μεγαβάτ. Επίσης με την απόφαση 14/2012 πάλι του δημοτικού συμβουλίου γνωμοδοτεί αρνητικά προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφορικά με την έγκριση των μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα <<Εγκατάσταση φωτοβολταικού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις <<Μαλιούρα>>., <<Μεσοκομένη>>, <<Καλλιθέα>>, <<Κολιός>>, <<Μικρή Μαγούλα>>, <<Παχνιά>> και <<Μαγούλα>>, συνολικής ισχύος 51 ΜW, καθώς και στην εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, η οποία θα πρέπει να παραμείνει χαρακτηρισμένη βοσκότοπος αξιοποιούμενη από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μέσα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), διότι οι μικροοικονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις για τον Δήμο Τυρνάβου εκτιμούνται αρνητικές.
Τέλος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / Δνση Πολιτικής Γης στο με αριθμ. πρωτ. 3124/121438 30-11-2012 (ΑΔΑ: Β4ΣΤΒ-2ΝΗ) έγγραφό του προς την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας/Δνση Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής απορρίπτει αίτημα ενδιαφερόμενης εταιρείας για την εγκατάσταση φωτοβολταικού σταθμού στο λιβάδι <<Ιεράς Μονής Αντινίτσης>> ν. Φθιώτιδας στηριζόμενο στο ότι : Εάν σε ένα ακίνητο έγινε αποκατάσταση περισσότερων κτηνοτρόφων με εξ αδιαιρέτου δικαίωμα χρήσης το δικαίωμα του καθενός εκτείνεται σε όλο το ακίνητο και δεν μπορεί να περιορισθεί σε τμήμα μόνο του ακινήτου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του νόμου 4061. Οποιαδήποτε παραχώρηση χρήσης του ακινήτου θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο το εξ αδιαιρέτου ποσοστό, ώστε το δικαίωμα χρήσης του οποιουδήποτε από τους αποκατασταθέντες να μην αποκλείεται από ορισμένο τμήμα της συνολικής έκτασης που αφορά η αποκατάσταση.