Β. Μπούτας: Το χαράτσι στις γεωτρήσεις όπλο κατά των μικρομεσαίων αγροτών

Με μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις απειλούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας αν δεν ανανεώσουν τις άδειες χρήσης του νερού από τις γεωτρήσεις τους και δεν πληρώσουν το βαρύ πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους δεν την ανανέωσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε σχετική απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το πρόστιμο ξεκινάει από 100 ευρώ όταν η άδεια δεν έχει ανανεωθεί για ένα χρόνο και φτάνει στα 1000 ευρώ όταν το διάστημα είναι μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Το κόστος για την ανανέωση της άδειας για κάθε γεώτρηση μπορεί να φτάσει και τα 2000 ευρώ, καθώς οι αγρότες υποχρεούνται να πληρώσουν για τη εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη δημοσίευσή της σε τοπική εφημερίδα, για την γεωλογική έκθεση, παράβολο 180 ευρώ στη Νομαρχία κ.α. Το συνολικό «χαράτσι» για κάθε γεώτρηση μπορεί να φτάσει και τις 3.000 ευρώ και για τους αγρότες που έχουν πολλές γεωτρήσεις ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Το πολύ υψηλό κόστος της ανανέωσης των αδειών, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπήρξε καλή ενημέρωση των αγροτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών να μην έχει προχωρήσει σε ανανέωση των αδειών για πολλά χρόνια και να καλείται τώρα, είτε να πληρώσει ένα «βαρύ χαράτσι» – και που να βρουν τα χρήματα για να πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες; – ή να μείνει χωρίς επιδοτήσεις.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, που εκφράστηκαν και στην κινητοποίηση που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, την περασμένη Τρίτη.

Τις αγροτικές αντιδράσεις επιχειρούν να «διασκεδάσουν» τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης και ο Β. Εξαρχος, βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, «παρενέβη» στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την «επίλυση» του προβλήματος που έχει ανακύψει. Η ΓΓ της Περιφέρειας, Πόπη Γερακούδη, ανταποκρίθηκε ασμένως και χτες, σε συνέντευξη Τύπου, αποδεχόμενη ότι «υπεύθυνη για τη μη ανανέωση της άδειας χρήσης νερού ήταν η πλημμελής ενημέρωση των αγροτών», ανακοίνωσε «μέτρα – κοροϊδία». Συγκεκριμένα, το μμόνο που αποφασίστηκε είναι η μείωση κατά 80% των προβλεπόμενων προστίμων, με την προϋπόθεση ότι οι χρήστες θα φροντίσουν μέχρι και τις 31-12-2010 να ανανεώσουν την άδεια…

Δήλωση του Β . Μπούτα

Σε δήλωσή του γι’ αυτό το ζήτημα ο Β. Μπούτας, υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημειώνει: «Το «χαράτσι» για τις γεωτρήσεις χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και την ΕΕ σαν ένα ακόμα «όπλο» στην επίθεση για την εξολόθρευση των μικρομεσαίων αγροτών. Το πρόβλημα με τις άδειες των γεωτρήσεων και με τα πρόστιμα δεν είναι διαχειριστικό, ούτε γραφειοκρατικό, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές και άλλοι τοπικοί παράγοντες. Είναι καθαρά πολιτικό και συνδέεται άμεσα με την γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αλλωστε, η υποχρέωση ανανέωσης των αδειών συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις περί «ορθής γεωργικής πρακτικής», που προβλέπονται στην ΚΑΠ.

Συνδέεται, επίσης, με την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενεργώντας στην κατεύθυνση που καθορίζει η ΕΕ και για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής αποφασίστηκε και η τοποθέτηση υδρόμετρων στις αρδευτικές πομώνες, με στόχο να πληρώνουν οι αγρότες πανάκριβα το νερό που χρησιμοποιούν για το πότισμα των χωραφιών τους.

Τον ίδιο στόχο θα εξυπηρετήσει και η παράδοση σε ιδιώτες υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, καθώς οι επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή τους δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν πολύ για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών των αγροτών κι αν το κάνουν θα πουλήσουν πανάκριβα το αρδευτικό νερό.

Το πρόβλημα, λοιπόν, οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζεται και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική. Γι’ αυτό ακριβώς παλεύουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που έχουν συνειδητοποιήσει ότι στο πλαίσιο της ΚΑΠ και της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν υπάρχει παρόν και, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτούς. Και, βεβαίως, δεν πρόκειται να λυθεί με τα «μέτρα – κοροϊδία» που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «κατόπιν ενεργειών» συγκεκριμένου κυβερνητικού βουλευτή.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη κινητοποίηση, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, απαιτούν να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για την αδειοδότηση και την ανανέωση των αδειών για τις γεωτρήσεις και να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Και, φυσικά,, δεν δέχονται να πληρώσουν κανένα πρόστιμο και να περικοπούν οι επιδοτήσεις σε όσους δεν το πληρώσουν.

Αυτές τις διεκδικήσεις υποστηρίζουν με θέρμη οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που ήταν πάντα στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα της.

Αντιθέτως, μακριά και απέναντι από τους μικρομεσαίους αγρότες στέκονται οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καθώς συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και με την πολιτική εμπορευματοποίησης ενός φυσικού και κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό και είναι πρόθυμοι, από τα πόστα που θα αναλάβουν, να συμβάλλουν, με κάθε τρόπο, στην υλοποίησή τους.

Είναι, δε, άκρως υποκριτικές οι δήθεν διαφωνίες και αντιδράσεις που εκδηλώνουν για το νέο «χαράτσωμα» των αγροτών και γι’ αυτή την υποκρισία τους πρέπει να τιμωρηθούν στις κάλπες από τον αγροτικό κόσμο.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ