Περιβαλλοντικές δράσεις σε αστικά κέντρα της Θεσσαλίας

Ποσό 12,2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου,  θα διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας   μέσω του ΕΣΠΑ, για σημαντικές δράσεις  περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Η σχετική απόφαση ένταξης, που αφορά συγκεκριμένα στους δήμους Λαρισαίων, Βόλου, Ν. Ιωνίας, Τρικκαίων και Καρδίτσας υπογράφηκε πρόσφατα από τη Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη και στόχο έχει την  προστασία και αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα,  με έμφαση στην ενίσχυση του αστικού πρασίνου καθώς και  την πρόληψη και  αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων και  προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν.

Αναλυτικά,  τα 5 έργα  που εντάχθηκαν στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013  είναι τα εξής:

• «Διαμορφώσεις στον Πηνειό  ποταμό»  στο δήμο Λαρισαίων,  προϋπολογισμού

 2. 584.033,46 ευρώ.

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει :

– Την κατασκευή εγκιβωτισμένων  χωμάτινων πεζόδρομων σε κάθε πλευρά της κοίτης, κατά μήκος της παραποτάμιας διαδρομής. Το πλάτος τους θα κυμαίνεται από  2,80 μ. ως 3,30 μ., και θα χρησιμοποιούνται από πεζούς και ποδηλάτες.

– Την κατασκευή ραμπών για την πρόσβαση στους αντίστοιχους πεζόδρομους.

– Την κατασκευή δύο γηπέδων παραλίας  βόλλεϋ και ενός ποδοσφαίρου διαστάσεων 22 επί 27 μ. και 29 επί  33 μ. αντίστοιχα, με τις ανάλογες διαμορφώσεις προσβάσεων.  Τα γήπεδα θα έχουν περίφραξη με σίτα ύψους 3 μ. ενώ δεν θα γίνει καμία μόνιμη κατασκευή.

– τον καθαρισμό του υφιστάμενου πρασίνου και νέα εκτεταμένη φύτευση της περιοχής μελέτης.

– Κατά μήκος των διαδρομών προβλέπεται ανάπτυξη καθιστικών προς ανάπαυση, κατασκευή βρυσών και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω δράσεων, σε διάστημα 15 μηνών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,  θα παραδοθεί ολοκληρωμένη προς χρήση μια έκταση 77 στρεμμάτων:

α) από την γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών (οδού Αθηνάς) έως την γέφυρα Αχελωίδων Νυμφών (ΔΕΥΑΛ)  και ως τη συμβολή με τη νέα κοίτη (φράγμα)

β) από τα υπάρχοντα γήπεδα ποδοσφαίρου της συνοικίας Αμπελοκήπων ως το κτίριο του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων (κτίριο παλιών σφαγείων)

γ) σε συνέχεια του ήδη διαμορφωμένου διαδρόμου μετά την ψηλή πεζογέφυρα προς την πλευρά του πάρκου Αλκαζάρ.

• «Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής» στο δήμο Βόλου, προϋπολογισμού    2.210.950,41  ευρώ.

• «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές του σχεδίου Urbameco»  του δήμου Νέας Ιωνίας, προϋπολογισμού 2.033.058,19 ευρώ.

Η πράξη αποτελείται από δύο υποέργα:

α) Αναβάθμιση πλατείας Ευαγγελίστριας και

β) Διαμόρφωση δύο  πλατειών στις περιοχές Ν. Δέλτα και Ξηρόκαμπος.

•  «Ανάπλαση  εισόδων πόλης (οδός Καλαμπάκας & οδός Καρδίτσας) υποέργο 1: οδός Καλαμπάκας» του δήμου Τρικκαίων,  προϋπολογισμού 2.592.148,76 ευρώ.

•           «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και προσβασιμότητα του αστικού χώρου του δήμου Καρδίτσας», προϋπολογισμού 2.744.628,10 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ