Συγκροτημένη αισιοδοξία για τον Αχελώο

Σε ενημερωτικές δηλώσεις προέβη ο Νομάρχης Καρδίτσας και Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Φώτης Αλεξάκος, αναφορικά με τις τελευταίες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα έργα του Αχελώου και τις πρωτοβουλίες της ΠΑΣΕ.

«Η μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου αξιολογείται και δικαίως, ως το σημαντικότερο έργο για την επιβίωση των αγροτών της Θεσσαλίας. Το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών αποτελεί πρόκληση για κάθε αυτοδιοικητικό παράγοντα να χρησιμοποιήσει το έργο για να ενισχύσει την πολιτική του θέση.

Ως ΠΑΣΕ, συναποφασίσαμε ομόφωνα να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ολοκλήρωση του έργου αποφεύγοντας τους πειρασμούς  του εύκολου προσπορισμού πρόσκαιρων προσωπικών ή πολιτικών κερδών. Η σωστή ενημέρωση των πολιτών είναι η καλύτερη απάντηση, αφού συμβάλλει στην αποφυγή παρερμηνειών που με τη σειρά τους οδηγούν σε άγονες αντιπαραθέσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επανέναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου.

Πρώτα απ’ όλα, η  γνωστοποίηση της έκθεσης του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που δικαιώνει τους κοινούς μας φόβους (Υπουργείο Υποδομών και ΠΑΣΕ) ότι η μη ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για τη μελλοντική ζωή της. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει «Η τρέχουσα κατάσταση της σήραγγας παρουσιάζει μεγάλο αριθμό δυνητικών κινδύνων οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες, με μεγάλο κίνδυνο για τη μελλοντική ζωή της σήραγγας» . Ως ΠΑΣΕ την ίδια μέρα που λάβαμε γνώση της έκθεσης, την αποστείλαμε στο νομικό μας Σύμβουλο ζητώντας την άποψή του για την δυνατότητα υποβολής στο ΣτΕ αίτησης ανάκλησης της απόφασης 141/2009 με την οποία υπήρξε προσωρινή διακοπή εργασιών. Ταυτόχρονα απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Υποδομών με επιστολή και με τηλεφωνική συνομιλία με τον Υφυπουργό κ. Γ. Μαγκριώτη. Ζητήσαμε να υποβάλει και το Υπουργείο, μαζί με μας, αίτηση ανάκλησης. Ο υφυπουργός μας απάντησε ότι το ζήτημα ήδη τους απασχολεί και ότι στην επίσκεψή του στη Δυτική Θεσσαλία, που θα γίνει μέσα στον Αύγουστο θα ανακοινώσει τις  επόμενες κινήσεις. 

Πέραν της έκθεσης, από το Υπ. Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) αυτή τη φορά, πληροφορηθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των μελετητικών γραφείων για την σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών Πηνειού και Αχελώου που είναι απαραίτητα σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 της Ευρ. Ένωσης, για να μην είναι το έργο ευάλωτο σε κάθε είδους προσφυγές. Συγκεκριμένα τα συμπράττοντα γραφεία που θα αναλάβουν την μελέτη είναι «Γ. Καραβοκύρης & συνεργάτες, ΕΝΔΕΚΟ κ.λπ». Η εξέλιξη αυτή δείχνει δυο πράγματα.

α) Ότι το ΥΠΕΚΑ πράγματι ενδιαφέρεται για την εκπόνηση των Σχεδίων αφού ολοκλήρωσε σε χρόνο ρεκόρ την διαδικασία (δυο μήνες).

β) Ότι υπήρξε αντικειμενική αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί το γραφείο «Γ. Καραβοκύρης & συνεργάτες» συνέταξε τα σχέδια διαχείρισης που ενσωματώθηκαν στο Νόμο Σουφλιά (Ν.3481/2006) με τον οποίο επέτρεψε την επανέναρξη των εργασιών και το γραφείο «ΕΝΔΕΚΟ» έχει ήδη συντάξει την μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα Αχελώου.

Από την πλευρά μας, ως ΠΑΣΕ, θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης και θα συμμετέχουμε σε όλα τα προβλεπόμενα στάδια διαβούλευσης μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης που θα δείξει οριστικά πλέον την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού στο θεσσαλικό κάμπο.

Παράλληλα παίρνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες:

– Ετοιμάσαμε ένα τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που θα τυπωθεί μέσα στη βδομάδα σε 50.000 αντίτυπα, ώστε να φθάσει σε κάθε γωνιά, σε κάθε καφενείο της Θεσσαλίας κι όχι μόνο, για να γίνουν κοινωνοί όλοι οι πολίτες της επιχειρηματολογίας για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου.

– Συγκεντρώνουμε και ταξινομούμε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή όλο το αρχειακό υλικό που αφορά  τον Αχελώο.

– Εντός του φθινοπώρου θα διοργανώσουμε τέσσερις (4) ημερίδες στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών  Νομών με θεματολογία τα έργα του Αχελώου και την αναγκαιότητα μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία.

– Δημιουργούμε την ιστοσελίδα «www.ergaaxeloou.gr» η οποία θα είναι επισκέψιμη από το τέλος Σεπτεμβρίου.

– Ετοιμάζουμε ένα πληρέστερο 16σελιδο ενημερωτικό φυλλάδιο για τα έργα του Αχελώου, που θα είναι έτοιμο στο τέλος του Οκτώβρη.

Τέλος, διαβεβαιώνουμε όλους τους Θεσσαλούς ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις, προτείνοντας λύσεις και ασκώντας πίεση για την επιτάχυνση των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του πολύπαθου έργου. Σε κάθε περίπτωση και κατά την προεκλογική περίοδο, θα παραμείνουμε σταθεροί στη βασική μας θέση ότι ο Αχελώος είναι ένα έργο που ενώνει τους Θεσσαλούς και δεν τους χωρίζει, απευθύνοντας έκκληση να σταματήσει εν τη γενέσει του το πιγκ πογκ δηλώσεων που μόλις άρχισε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ