Λουκέτο στην επιχείρηση που μόλυνε με μαζούτ τον Πηνειό

Η Νομαρχία Λάρισας μετά και από απόφαση του αρμοδίου οργάνου ΚΕΠΠΕ αποφάσισε χτες να κλείσει τη μονάδα επεξεργασίας ζωϊκών λιπών «Τσολής ΑΒΕΕ» η οποία προκάλεσε τη ρύπανση στον Πηνειό από διαρροή μαζούτ την περασμένξη Παρασκευή.

Η μονάδα δεν θα λειτουργήσει ξανά, αν δεν συμμορφωθεί και δεν επιδιορθώσει τις εγκαταστάσεις της στις οποίες φυλάσσεται το καύσιμο υλικό.

Ειδικότερα, μετά τις έρευνες των αρμοδίων Υπηρεσιών η υπόθεση παραπέμφθηκε  στο Κέντρο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), το οποίο συνεδρίασε χτες το πρωί στη Νομαρχία υπό της Προεδρία του συμβούλου κ. Νίκου Κουτσογιάννη.

Το ΚΕΠΠΕ, έλαβε υπόψη του την έκθεση Αυτοψίας που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και αποφάσισε :

1, Την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου (πράγμα που ζήτησε και η ίδια η επιχείρηση)

2.  Οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν επανέλεγχο στον Πηνειό, προκειμένου να ενημερωθεί εκ νέου το ΚΕΠΠΕ για το αν εξακολουθεί να υφίσταται η ρύπναση στον Πηνειό.

3. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης να κάνει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει αν ελήφθησαν από την Εοιχείρηση τα υποδειχθέντα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων διαρροής καυσίμων.

4. Η λειτουργία της Επιχείρησης, η οποία με αίτησή της διακόπτεται να ξεκινήσει εκ νέου όταν θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες υποδείξεις.

5. Η Επιχείρηση καλείται εντός πέντε ημερών (όπως προβλέπεται από τυο Νόμο) να υποβάλλει τις απόψεις της.

Μετά τα παραπάνω το ΚΕΠΠΕ θα επαναλάβει τη συνεδρίαση του για να διαπιστώσει εάν η Επιχείρηση συμμορφώθηκε προς τις σχετικές υποδείξεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Έκθεση των Υπηρεσιών της Νομαρχίας, το πρόβλημα της διαρροής του μαζούτ προέκυψε από τη δεξαμενή ημερήσιας λειτουργίας του ατμολέβητα στη λεκάνη ασφαλείας της. Η λεκάνη ασφαλείας ήταν κατασκευασμένη από τσιμεντόλιθους χωρίς εσωτερική υγρομόνωση, είχε τρύπα στον τοίχο, με αποτέλεσμα η ποσότητα του μαζούτ που υπερχείλισε να διαρρεύσει στο κανάλι συλλογής των υγρών έκπλυσης του λεβητοστασίου και από κει μέσω αγωγού να διαφύγει στο ποτάμι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ