Αστ. Ροντούλης: Οργιάζει το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών

«Οι αυξήσεις των συντελεστών του ΕΦΚ στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα προϊόντα, με τελευταία αυτή που θεσπίστηκε με το άρθρο 4 του Ν. 3845/6-5-2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας, τα οποία κρίνονται αναγκαία για την ενίσχυση της δημοσιονομικής και οικονομικής κατάστασης», απαντά ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε ερώτηση που υπέβαλε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας κ. Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με το αν προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών.

«Όσον αφορά στην φορολογική ελάφρυνση των προϊόντων που παράγονται εγχωρίως από πρώτες ύλες γεωργικής προέλευσης, διευκρινίζεται ότι πέραν των μειωμένων συντελεστών ΕΦΚ, (50% έναντι του κανονικού συντελεστή), που εφαρμόζονται ήδη σε ορισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά όπως ούζο, οίνοι φυσικοί γλυκείς κλπ, από τις κοινοτικές διατάξεις δεν παρέχεται δυνατότητα για εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή ΕΦΚ στα αλκοολούχα προϊόντα που παράγονται εγχωρίως, σε σχέση με τα προερχόμενα από άλλα κράτη Μέλη της Ε.Ε. ή τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες», τονίζει σε άλλο σημείο της απάντησής του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού των Οικονομικών, ο κ. Ροντούλης, δήλωσε τα εξής:

«Το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της απάντησής του, δεν προτίθεται ούτε να μειώσει τον ΕΦΚ για τα αλκοολούχα ποτά, αλλά ούτε και να ενθαρρύνει μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων την παραγωγή αλκοολούχων ποτών από γεωργική πρώτη ύλη ελληνικής προέλευσης.

Η πολιτική, όμως, αυτή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ένα όργιο λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών πράγμα που βλέπουμε να συμβαίνει και στην περίπτωση των τσιγάρων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ