Κύμα φυγής καθηγητών στη Λάρισα

Του αιρετού Κωνσταντίνου Θ. Κοντσιώτη

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς ισχύει ειδική διάταξη, η οποία ορίζει ότι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση από 1 Ιουλίου έως και 10 Αυγούστου κάθε έτους, σε αντίθεση με όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό γίνεται για λόγους εκπαιδευτικούς (αλλαγή καθηγητών στη μέση της χρονιάς) και λειτουργικούς (προγραμματισμός διορισμών, μεταθέσεων κλπ). 

Τα δύο τελευταία χρόνια οι καθηγητές  που συνταξιοδοτήθηκαν στο Ν. Λάρισας ήταν 92 το 2008 και 63 το 2009. Φέτος υποβλήθηκαν 245 αιτήσεις συνταξιοδότησης από συναδέλφους, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι υποβληθείσες αιτήσεις συνταξιοδότησης ανά κλάδο.

ΠΕ    1    2    3    4    5    6    8    9    11    12    13    14    15    16    17    18    19      

Αιτήσεις  4    82    27    25    6    16    1    2    25    3    1    8    4    6    9    11    1    

Η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και η κατάργηση της διάταξης με την οποία μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 60 ετών δημιούργησαν αυτό το πρωτόγνωρο κύμα φυγής. Είναι λυπηρό φαινόμενο να αντιμετωπίζει η πολιτεία με αυτό τον τρόπο τους εκπαιδευτικούς, αναγκάζοντάς  τους να φεύγουν άρον-άρον από την υπηρεσία, ανατρέποντας προγραμματισμούς ετών, αφού διαπιστώνουν ότι η παραμονή τους στην υπηρεσία δεν τους συμφέρει οικονομικά και υπάρχει κίνδυνος και για το εφάπαξ. Τα τελευταία χρόνια αυτό αποδίδεται μετά από 20 και πλέον μήνες από την συνταξιοδότηση και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γεωμετρικής προόδου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο ενώ παρατείνεται ο εργασιακός βίος, οι συντάξιμες αποδοχές να μειώνονται.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει  να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας  με 2ο κύκλο αποσπάσεων το ταχύτερο δυνατόν και μάλιστα πριν από τις 3 Σεπτεμβρίου, για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 πηγή:www.esos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ