Το μνημόνιο της καταστροφής μας

Γράφει ο Γιάννης Παιδής

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πραγματικής χρεοκοπίας μιας μεγάλης μερίδας επαγγελματιών, εμπόρων και επιχειρηματιών, βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας της ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, απόρροια των επιλογών της για τη μείωση των δαπανών.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής των οδηγιών του μνημονίου, όλοι οι εχέφρονες πολίτες τόνιζαν με νόημα ότι ο δρόμος που επιλέχθηκε είναι επικίνδυνος και το μόνο βέβαιο είναι ότι οδηγεί στην καταστροφή της μικρομεσαίας τάξης.

Φυσικά πριν περάσουν 3 – 4 μήνες διαπιστώθηκαν με τον πλέον δυσάρεστο τρόπο ότι οι φόβοι όλων αυτών που χτυπούσαν το καμπανάκι του κινδύνου ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένοι. Σήμερα λοιπόν που τα έσοδα βουλιάζουν αφού δεν παράγεται φορολογητέα ύλη λόγω της έλλειψης κίνησης στην αγορά, η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει εξαιτίας των τραπεζών και του ΟΕΚ που έχουν σταματήσει τα δάνεια, και η ανεργία φουντώνει, τώρα θυμήθηκαν οι φωστήρες της τρόικας και της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει, με αυτή τη συνταγή, διέξοδος από την κρίση και ότι η Ελλάδα μαζί με τους πολίτες της οδηγούνται στη χρεοκοπία.

Και αντί να πιέσουν τις τράπεζες να ανοίξουν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για επιχειρήσεις και ιδιώτες, αντί να βρουν τρόπους να ενισχύσουν κάπως το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, αντί να δώσουν κίνητρα για την αύξηση της επιχειρηματικότητας, σκέφτονται να μεταφέρουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ είδη πρώτης ανάγκης, ρίχνοντας έτσι και άλλα βάρη στις πλάτες των εύκολων στόχων, που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες τους οποίους κανείς δεν ρωτά πώς θα τα βγάλουν πέρα το φετινό δύσκολο χειμώνα. 

Δυστυχώς φαίνεται ότι στην κυβέρνηση, μένοντας προσηλωμένοι στο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη μείωση του ελλείμματος, έχουν χάσει τα αντανακλαστικά τους και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πολιτική της λιτότητας και οι οδηγίες του μνημονίου είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές.

Όταν έχεις μειώσει μισθούς και συντάξεις, όταν σου ξεφεύγει ο πληθωρισμός, όταν η ύφεση απειλεί να αγγίξει το 5%, όταν η ανεργία καλπάζει και κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει, είναι εγκληματικό να επιμένεις στην ίδια πολιτική και να αφήνεις να διαρρέει ότι θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα στήριξης των αναξιοπαθούντων ή θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός, λες και αν φύγει ο «χι» ή ο «ψι» υπουργός και έλθει ο «άλφα» ή ο «βήτα», θα βελτιωθούν ως δια μαγείας τα πράγματα στην υγεία, την παιδεία, τη δημόσια τάξη, ή θα παταχθεί η αισχροκέρδεια. Η ελληνική οικονομία δεν χρειάζεται φτιασιδώματα, απαιτεί μια άλλη πολιτική και φυσικά όχι αυτή που διαφημίζει ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ, που «ξέχασαν» τα εγκληματικά τους λάθη και, λες και πέρασαν από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ μετά τις εκλογές, είναι έτοιμοι να ξανακυβερνήσουν «σεμνότεροι και ταπεινότεροι» από πέρυσι.

Χρειάζεται νέα πολιτική στην οποία ο άνθρωπος θα είναι στο επίκεντρο, αλλά και μια άλλη στρατηγική που θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο με τη σημερινή στρατηγική θα διογκώνεται και θα γίνει η θηλιά που θα πνίξει και την Ελλάδα και τους Έλληνες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στην κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για όλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ