Eντοπίστηκε βακτήριο ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά

Ενα βακτήριο που είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλα τα αντιβιοτικά εντοπίστηκε σε βρετανικά νοσοκομεία, αφού μεταφέρθηκε από τη νότια Ασία από ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει εκεί για ιατρικό τουρισμό, αναφέρει μία ιατρική μελέτη στην οποία εκφράζονται φόβοι για παγκόσμια μετάδοση του.

Το εντεροβακτήριο, παράγωγο ενός ενζύμου τύπου NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε ένα σουηδό ασθενή, ο οποίος είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο της Ινδίας.

Ομως, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, οι ερευνητές το εντόπισαν από τότε σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία ή το Πακιστάν για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής.

“Το NDM-1 είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας γι’ αυτό μία συντονισμένη παρακολούθηση είναι απαραίτητη”, προειδοποιούν οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζοντας ότι “η Ινδία προσφέρει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς και είναι πιθανό το NDM-1 να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο”.

Το NDM-1 είναι ανθεκτικό σχεδόν σε όλους τους τύπους των αντιβιοτικών. “Αυτού του είδους το βακτήριο καταργεί τα αντιβιοτικά. Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν και το ένα από αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών διαθέσιμοι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι”, υπογραμμίζει ο Ουόλς σε συνέντευξή του στο BBC.

Στο άρθρο στο περιοδικό The Lancet αναφέρεται ότι το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί στην Ινδία.

Ο ιατρικός τουρισμός προς την Ινδια μπορεί να αυξηθεί κατά 30% τα επόμενα 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ