Αστ. Ροντούλης: Να γίνουν έλεγχοι αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ελέγχων στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας για την πιθανή ανίχνευση του ιού του δυτικού Νείλου, τονίζει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αστ. Ροντούλης. Στην ερώτησή του αναφέρει:

«Με βάση δημοσιεύματα του Τύπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δ. Νείλου ανέρχονται ήδη στα 60, ενώ οι νεκροί έφτασαν στους 4.

Επιπροσθέτως, κατ’ εντολή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, όλες οι φιάλες αίματος που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δ. Νείλου, τέθηκαν σε καραντίνα, μέχρι να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για να διαπιστωθεί  αν οι αιμοδότες έχουν μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Με δεδομένο ότι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές κινδύνου λόγω των κλιματικών και των υδατομορφολογικών της ιδιαιτεροτήτων, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής καραντίνας για τις φιάλες αίματος που διαθέτουν τα Θεσσαλικά Νοσοκομεία;

2. Σε μια τέτοια περίπτωση, υφίσταται επάρκεια αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των εν λόγω Νοσοκομείων για την ανίχνευση του ιού;

3. Έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οδηγίες στους Δήμους της Θεσσαλίας για το τι θα πρέπει να κάνουν με τις φιάλες αίματος που διαθέτουν στις δικές τους τράπεζες αίματος;

4. Τέλος, έχουν παρασχεθεί οι κατάλληλες οδηγίες στους αιμοδοτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας για την διαχείριση των δικών τους φιαλών αίματος;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ