Μεγάλη η πιθανότητα αναδιάρθρωσης ελληνικού χρέους

Στο 43% ανήλθε το ποσοστό των οικονομολόγων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στην επόμενη πενταετία, έναντι 33% τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη.

Σε σύνολο 60 οικονομολόγων, οι μισοί έδωσαν πιθανότητα άνω του 50% για αναδιάρθρωση χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας και 10% μόνο πιθανότητα για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους ακούγεται λογική για υπερχρεωμένες χώρες μόνο, άρα είναι πιθανή για την Ελλάδα, αλλά όχι για τις άλλες τρεις χώρες της δημοσκόπησης», είπε ο Luca Mezzomo στην Inteza Sanpaolo.

Περιορισμένες είναι και οι πιθανότητες αποχώρησης κάποιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη τα επόμενα πέντε χρόνια. Από τους οικονομολόγους, 54 είπαν ότι το ενδεχόμενο είναι απίθανο ή πολύ απίθανο, ενώ μόλις έξι το χαρακτήρισαν ως πιθανό ή πολύ πιθανό.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Στέφεν Λιούϊς, του οίκου «Μόνιμεντ Σεκιούριτις», «μέσα σε πέντε χρόνια, όμως, που είναι μακρά περίοδος, πολλές συμφορές μπορούν να βρούν τους πιστωτές που κρατούν κρατικά χρεώγραφα, στο πλαίσιο μιάς δεινοπαθούσας παγκόσμιας οικονομίας, που είναι ακόμα μακριά από τη ρύθμιση των τωρινών μεγάλων προβλημάτων της».

Η ύφεση

Στην ευρωζώνη, τα συμπτώματα της ύφεσης θα επιμείνουν τουλάχιστον γιά ένα έτος ακόμη, όπως προκύπτει από τη σημερινή (Πέμπτη) δημοσίευση δημοσκόπησης με τη συμμετοχή 60 οικονομολόγων, του πρακτορείου Reuters.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ