Εξι αλλαγές στο νόμο για τους ημιυπαίθριοιυς, προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ

Εξι αλλαγές στο νόμο για τους ημιυπαίθριους προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων χαρακτηρίζοντας τες αναγκαίες καθώς όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

«Παρότι ρυθμίστηκαν όλες οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για τις δηλώσεις αλλαγής χρήσης χώρων, και την προσέλευση αρκετών κατασκευαστών κτιρίων, το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για συμμετοχή στη ρύθμιση είναι ελάχιστο, λόγω των πολλών προβλημάτων της».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΜΙΔΑ, αυτά τα προβλήματα κινδυνεύουν να οδηγήσουν τη ρύθμιση σε δημοσιονομικό “Βατερλώ”, ”τη στιγμή ακριβώς που τα οικονομικά της χώρας μας θα έπαιρναν μια πολύτιμη ανάσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών”.

Η ΠΟΛΙΔΑ σημειώνει ότι με εξαίρεση το χαμηλό κόστος του προστίμου των μικρών ημιυπαίθριων, τη ρύθμιση καθιστούν ασύμφορη και ανεφάρμοστη για τις μεγάλες μάζες των ενδιαφερομένων τα εξής έξη συστημικά λάθη της:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου, όπως η προηγούμενη.

2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων

3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα “αντικειμενικών αξιών”

4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο

5. Να υπάρξει δυνατότητα μείωσης της ανά ιδιοκτησία αμοιβής μηχανικού που αναλαμβάνει πολλές δηλώσεις στο ίδιο κτίριο, ώστε να διευκολύνει τους διαχειριστές πολυκατοικιών να τις αναθέτουν μαζικά σε ένα μηχανικό με όρους επωφελέστερους για όλους

6. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ