Πράσινες σαλάτες κατά του διαβήτη

 http://www.enimerwsi.com/2010/08/blog-post_9111.html                                                             Μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ με επικεφαλής την Δρ Μέλανι Ντέιβις επανεξέτασε έξι έρευνες για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και διαπίστωσε ότι μόνο το σπανάκι και το λάχανο είχαν σημαντική προστατευτική επίδραση.
Μιάμιση μερίδα των δύο λαχανικών σε καθημερινή βάση μείωνε κατά 14% τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Τα στοιχεία αφορούσαν περισσότερα από 220.000 ενήλικες και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γενικώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν έχει άμεση σχέση με τον μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ωστόσο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, κουνουπίδι) συντελούσαν σε σημαντική μείωση του κινδύνου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι…
μια ημερήσια δόση 106 γραμμαρίων μπορεί να μειώσει έως και 14% τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος προστασίας. Εικάζεται πάντως ότι η προστασία προκύπτει από το γεγονός ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και υψηλά επίπεδα μαγνησίου.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, για να δουν αν η αύξηση της κατανάλωσης πράσινων λαχανικών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες νόσησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ