Και συνθετικός κερατοειδής χιτώνας τώρα πια…

Dr. May Griffith, Ottawa Hospital Research Institute (Associated Press)

Περίπου 6,5 με 7 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από ζημιά του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, και αυτό οφείλεται ή στο τράχωμα, μόλυνση δηλαδή του ματιού που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, ή σε εξέλκωση, ή σε τραυματισμό.

Τέλος, όμως, στην ανάγκη για μοσχεύματα του κερατοειδούς χιτώνα, που προέρχονται από δωρητές οργάνων, θα φέρει ο συνθετικός κερατοειδής χιτώνας, που έχει ήδη εμφυτευτεί σε 10 ασθενείς Τα μοσχεύματα αυτά χρησιμοποιούνται  για τη θεραπεία της απώλειας της όρασης, που προκαλείται από φλεγμονή του κερατοειδούς ή από γρατζούνισμα.

Οι χειρούργοι οφθαλμίατροι σήμερα χρησιμοποιούν ή  μοσχεύματα που προέρχονται από δωρητές οργάνων, η χρήση των οποίων όμως πρέπει να συνοδεύεται από φάρμακα ώστε να αποφευχθεί η απόρριψη τους από τον οργανισμό του ασθενούς, ή πλαστικό κερατοειδή χιτώνα, που όμως δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, αφού χρησιμοποιείται κυρίως σε περιπτώσεις που το μόσχευμα ζωντανού ιστού έχει απορριφτεί.

Τα τεστ που γίνονται εδώ και δύο χρόνια έδειξαν ότι οι νέοι συνθετικοί κερατοειδείς χιτώνες αποκαθιστούν την όραση όπως και τα μοσχεύματα ζωντανού ιστού, δεν απαιτούν φάρμακα για να αποφευχθεί η απόρριψή τους, και επιπλέον επιτρέπουν τα δάκρυα να σχηματίζονται κανονικά.

Σύμφωνα με τον  Dr. Francis W. Price Jr., «Αν και η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε, είναι μια πολύ σημαντική και πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη…».

Περισσότερα ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ