Γιατροί Θεσσαλίας: Φέρνει προβλήματα και δυσλειτουργίες ο νόμος για τις εφημερίες

Τις ενστάσεις τους για το νέο νόμο που ρυθμίζει τα των εφημεριών στα νοσοκομεία, εξέφρασαν τα διοικητικά συμβούλια των γιατρών των νοσοκομείων της Θεσσαλίας που συναντήθηκαν προχθές, προχωρώντας στη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους Προέδρους και τους Γραμματείς των Δ.Σ. των Ενώσεων και τον εκπρόσωπο των Νοσοκομείων στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.. Οι γιατροί κατέληξαν σε κείμενο το οποίο κοινοποίησαν στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και με το οποίο ζητούν την παρέμβασή του για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Στο κείμενο αναφέρουν τα εξής:

«Είναι κοινή η διαπίστωση, ότι ο νέος Νόμος, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην στήριξη και αναβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά οδηγεί στην τελική αποδόμηση και ιδιωτικοποίηση των δομών του.

  Ιδιαίτερα στο θέμα της κάλυψης των εφημεριακών αναγκών των Νοσοκομείων, ο νόμος όχι μόνο δεν πετυχαίνει την επιδιωκόμενη  από το Υπουργείο Υγείας μείωση των εφημεριακών δαπανών, όχι μόνο δεν εξορθολογεί το σύστημα αλλά παράγει με παράλογο τρόπο νέες ανισότητες μεταξύ των γιατρών, αδυναμία εκτέλεσης των προγραμμάτων εφημέρευσης στα επαρχιακά Νοσοκομεία και πλασματικά προγράμματα στα Νοσοκομεία του κέντρου. Πριν καλά- καλά στεγνώσει η υπογραφή των Υπουργών κάτω από το νόμο 3868 επιχειρείται με ανήκουστο, αντιδημοκρατικό και καθεστωτικό τρόπο η παρερμηνεία του και η κατά το δοκούν εφαρμογή του.

  Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας με δικολαβίστικες και έωλες ερμηνείες, μεγαλοστομίες και απειλές κόντρα στις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών, υπογράφουν ήδη προγράμματα εφημέρευσης στα οποία έχει μετατραπεί τόσο ο τύπος όσο και ο αριθμός των προβλεπόμενων εφημεριών. Συγκεκριμένα μετατρέπουν τις 4 ή 5 ενεργείς εφημερίες και τις 2 ή 3 ετοιμότητας σε εφημερίες άλλου τύπου (κυρίως μικτές) αποδεχόμενες στην πράξη την μετατροπή της υπερωριακής απασχόλησης σε ελαστικό και δουλοπαρικικής εργασιακής αντίληψης επίδομα. Σε άλλες περιπτώσεις περικόπτουν αυθαίρετα εφημερίες, μειώνοντας δραματικά και πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα τις αποδοχές, οι οποίες είναι αμφίβολο πλέον αν θα αποδοθούν. Ούτε είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλες κλινικές για την κάλυψη των επιπλέον εφημεριακών αναγκών διότι απαγορεύεται η μεταφορά κονδυλίων σε άλλο κωδικό.

  Ζητάμε την γραπτή παρέμβαση σας στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων για να σταματήσουν οι απαράδεκτες και παράνομες τροποποιήσεις και περικοπές των προγραμμάτων εφημεριών. Απαιτούμε να  μας  διαβεβαιώσετε γραπτώς ότι όλα τα απαραίτητα επιπλέον κονδύλια για την εκτέλεση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης είναι εξασφαλισμένα και θα πληρωθούν.

  Στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου πλαισίου εφημέρευσης, θα πρέπει να δώσετε εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να εξασφαλίσουν κατάλληλους χώρους για την παραμονή και ανάπαυση των εφημερευόντων (εφημερεία).

 Συνεχίζεται, παρά τις επανειλημμένες  παρεμβάσεις μας από πολλούς Διευθυντές κλινικών η μη χορήγηση των νόμιμων ρεπό στους γιατρούς με επίκληση την έλλειψη προσωπικού και ανάγκες των κλινικών. Ζητάμε την άμεση με έγγραφο παρέμβασή σας στις  Διοικήσεις των Νοσοκομείων για την χορήγηση των ρεπό σε όλους τους γιατρούς διαφορετικά θα αναγκαστούμε να διεκδικήσουμε την χορήγηση τους μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας και δικαστικά.

  Οι απαραίτητες προσλήψεις γιατρών έχουν μείνει στις διακηρύξεις. Οι κρίσεις για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών σε πολλές περιπτώσεις έχουν παγώσει είτε λόγω μη ορισμού εισηγητών είτε συμβουλίων κρίσης. Ζητάμε την άμεση διεκπεραίωση όλων των κρίσεων και την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων. Επίσης για την διασφάλιση της διαφάνειας ζητάμε την παρουσία μας στις κληρώσεις των εισηγητών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

  Σε αρκετές περιπτώσεις Νοσοκομείων υπάρχουν απλήρωτες δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες του 2009. Ζητάμε την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ