Τα κομματικά αδιέξοδα δεν είναι αδιέξοδα των πολιτών

Δήλωση με αφορμή τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της τοπικής Δημοκρατικής Αριστεράς έκανε χθες ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Απόστολος Καλογιάννης. Η δήλωσή του έχει ως εξής: «Σχετικά με την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσώπων της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Λαρισαίων Πόλις, μετά από πρόσκληση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Α. Η παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, πιστή σε όσα έχει μέχρι σήμερα διακηρύξει και ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Νοέμβρη προχώρησε έγκαιρα, εδώ και 3 μήνες, σε μια ακόμη ανιδιοτελή και τολμηρή πρόταση – πρωτοβουλία με τις εξής βασικές πτυχές :

1. Δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου δημοκρατικού συνδυασμού για να εκφραστεί νικηφόρα το υπαρκτό πλειοψηφικό ρεύμα που επιθυμεί την ανατροπή προσώπων αλλά και πολιτικών στο Δήμο Λάρισας.

2. Ανάδειξη και του επικεφαλής υποψηφίου Δημάρχου του νέου κοινού συνδυασμού μέσα από τοπικές, ανοιχτές, δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, αφού βέβαια προηγηθεί μια σαφής και δημόσια διακηρυγμένη πολιτική προγραμματική συμφωνία. Για το θέμα αυτό καταθέσαμε στις 20 Ιουνίου πέντε πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις – αφετηρίες χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε πάρει καμία αντίστοιχη σοβαρή απάντηση. Τα «προγραμματικά» όπως έδειξε και η πράξη αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να θεωρούνται αυτονόητα. Αυτονόητη είναι όμως η επόμενη λογική προυπόθεση, δηλαδή :

3. Η εγκατάλειψη της πρακτικής των κομματικών χρισμάτων – διορισμών εκ μέρους όσων ήθελαν να συμμετάσχουν σε έναν τέτοιο συνδυασμό.

Με αυτές τις προτάσεις προσήλθαμε σεόλες τις συναντήσεις που κάναμε τον τελευταίο μήνα.

Β. Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται οτι το πρόβλημα που και σε αυτή την φάση εμπόδισε την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μεταξύ των παρατάξεων Λαρισαίων Πόλις και Ενωτική Πρωτοβουλία στη συνάντηση με την Δημοκρατική Αριστερά δεν ήταν η συμφωνία ή μη στο πρόσωπο του υποψηφίου Δημάρχου, αλλά η διαφωνία για την ίδια τη διαδικασία της επιλογής αυτού του υποψηφίου. Κι αυτό γιατί ο επικεφαλής της Λαρισαίων Πόλις κ. Γιάννης Σάπκας έμπρακτα επιθυμεί την επιλογή του μέσω διορισμού του από το κεντρικό ΠΑΣΟΚ και αποκλείει όλο αυτό το διάστημα οποιαδήποτε συζήτηση για τοπικές, ανοιχτές, δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Τι νόημα θα είχε λοιπόν η συνέχιση μιας τέτοιας συζήτησης; Νομίζω οτι ο κάθε πολίτης, αλλά και οι φίλοι της δημοκρατικής αριστεράς,  μπορούν πια να βγάλουν τα συμπεράσματά τους! Η διαφορά μεταξύ κομματικού  διορισμού (και μάλιστα από την Αθήνα)  και δημοκρατικής εκλογής (και μάλιστα τοπικά από όσους το επιθυμούν) ακόμη κι όταν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πρόσωπο είναι προφανής. Αλλού λογοδοτεί και από αλλού ελέγχεται, στις δύο αυτές διαμετρικά αντίθετες και αλληλοαποκλειόμενες περιπτώσεις.

Ενα θα πω τούτη την ώρα : Τα αδιέξοδα του κομματισμού δεν θα γίνουν και αδιέξοδα των πολιτών! Υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο σε αυτή την δημοκρατική πόλη. Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που επανειλλημένα έχουν εντοπίσει το αδιέξοδο δεν έχουν μιλήσει ακόμη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ