Τα σχολεία παράγουν φθηνό εργατικό δυναμικό

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ Τυρνάβου

Με πρότυπο τον «Καλλικράτη» και με κοινή ομολογία ότι αυτή η σχολική χρονιά θα είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας επιχειρεί να θυσιάσει το ελληνικό δημόσιο σχολείο στο βωμό της …τρόικας επικυρώνοντας αλλαγές σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και με τη γενική κατεύθυνση της Λισσαβόνας.

Η κατεύθυνση του σχολείου σήμερα είναι η μαζική παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, μη παρέχοντας μόρφωση αλλά χρηστικές δεξιότητες για τον αυριανό εργαζόμενο που θα αλλάζει μέχρι και επτά δουλειές στη διάρκεια της ζωής του. Μετά από τη σύμπτυξη των τμημάτων, τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές που φέτος ειδικά μόνο «τραγικές» θα μπορούσαν να αποκαλεστούν, αλλά και το περίφημο «πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου», που ουσιαστικά παραδίδει το σχολείο των παιδιών μας στα χέρια της αγοράς, ακολουθεί το ότι στην πρώτη συνάντησή της με τους διευθυντές εκπαίδευσης η υπουργός, ανέθεσε σε αυτούς και καθήκοντα… αστυνομικά, όπως αυτό της «πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των καταλήψεων», καθώς και να προχωρήσουν σε «διοικητικό και πειθαρχικό έλεγχο της διδακτικής μονάδας».

Στα πρότυπα Χρυσοχοίδη και σαφώς γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν πάμπολλες αντιδράσεις, τόσο από τα ίδια τα παιδιά όσο και από τους συλλόγους καθηγητών αλλά και γονέων και κηδεμόνων, η υπουργός δεν ετοιμάζει το «καινούργιο σχολείο», αλλά καινούργια στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία φιλοδοξεί να κρατήσει τα παιδιά μας. Καθηγητές μπορεί –και το πιθανότερο είναι- να μην υπάρχουν, αστυνομικοί όμως και εισαγγελείς σίγουρα θα φωτίζουν με την παρουσία τους την προδιαγραφόμενα «σκοτεινή» εκπαίδευση των παιδιών.

Η κα Διαμαντοπούλου συνεχίζει στα πρότυπα των υπουργών που τόσα χρόνια απαξιώνουν τον χώρο της δωρεάν και ποιοτικής Παιδείας, δίνοντας συνεχώς περισσότερη τροφή στα φροντιστήρια και γενικότερα την ιδιωτική εκπαίδευση, τη στιγμή που και εκείνη, όπως και όλοι οι προκάτοχοί της, στέλνει το δικό της παιδί σε ιδιωτικό σχολείο, αποδεικνύοντας περίτρανα την περιφρόνησή της στη δημόσια εκπαίδευση.

Τέλος, αναφερόμενο στις απουσίες το υπ. Παιδείας προσπαθεί να λύσει ουσιαστικά προβλήματα με διαδικαστικά μέτρα, τη στιγμή που είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά φαινόμενα που αφορούν την έλλειψη κινήτρων για μόρφωση, την τυποποίηση της μαθησιακής διαδικασίας, την ανία που νιώθουν οι μαθητές σε ένα σχολείο που δεν έχει μάθει να ελίσσεται, να προωθεί τη δημιουργική σκέψη και να προσφέρει επαγγελματικά διέξοδα στους μαθητές του.

Καλούμε τους λοιπούς συλλόγους Γονέων, την εκπαιδευτική αλλά και τη μαθητική κοινότητα του τόπου να βρίσκονται σε εγρήγορση και με ενωτική αλλά και αγωνιστική διάθεση, όλοι μαζί, να αντιταχθούμε στην πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στον τομέα της παιδείας και στο νέο «σχολείο-φυλακή» που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας, χωρίς αυτά! Διεκδικώντας ένα σχολείο ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, δημόσιο και δωρεάν, που θα παρέχει πραγματική μόρφωση με ελευθερία και ελπίδα για το αύριο…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ