Εθεσαν αιτήματα και έβαλαν κόκκινες γραμμές

Συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για αναγκαία σύσκεψη που αποτυπώνει την πραγματικότητα στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Είπε ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πέρα και έξω από τις προβλέψεις του μνημονίου και πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο δεκαετές για να βγει από την κρίση, κυρίως για το μέλλον, γιατί όλα τα έχουμε χρεώσει στα παιδιά μας.

“Απαντήσεις στις γνωστές διαφορές των φορέων δεν υπήρχαν”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Τόνισε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΑΔΕΔΥ στη ΔΕΘ, μετά την έφοδο στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και με την πιθανότητα για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων να επικρέμεται, δεν έχει κανένα νόημα. Επιπλέον ανέφερε ότι αυτές οι συναντήσεις, όπως η σημερινή, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη συναντήσεων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει για τα ζητήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων και δημόσιας διοίκησης να υπάρξει συνάντηση η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Ταυτόχρονα κάλεσε στο συλλαλητήριο του επόμενου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο πνεύμα ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος έκανε λόγο για επικοινωνιακές συναντήσεις, τονίζοντας ότι “δεν είναι εύκολο να μας ξεγελάσουν”, είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εμμένει στη συμφωνία του μνημονίου στην οποία η ΑΔΕΔΥ είναι τελείως αντίθετη και έκανε λόγο για πολιτικές μείωσης συντάξεων, προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και αύξηση της ανεργίας.

“Θέσαμε στον πρωθυπουργό το αίτημα των μισθωτών που βρίσκονται στη μέγγενη των πολιτικών που ασκούνται μέσω του μνημονίου”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Οπως είπε, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό νέο μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα υπερβαίνει το μνημόνιο και θα αποκαθιστά τις ανάγκες των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

“Η πτώχευση των δημόσιων οικονομικών δεν μπορεί να συμπαρασύρει και τους πολίτες”, είπε ο κ. Παναγόπουλος και τόνισε ότι δεν πρέπει να μεταταγεί κανένα είδος λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Είπε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ δεν συζητά καν για επίπεδους φόρους, όπως την ενοποίηση φόρων για τα καύσιμα. Επιπλέον ανέφερε ότι δεν πήραν τις απαντήσεις που περίμεναν και πρόσθεσε ότι περιμένουν αγωνιστικά τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η ΓΣΕΕ θα δώσει το παρών στη ΔΕΘ και ότι δεν ετεροκαθορίζεται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κανέναν άλλο.

“Ο πρωθυπουργός δεν έκατσε να δει τα προβλήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βασίλης Μπουζούλας . ” Υπάρχουν πολλές και δύσκολες ερωτήσεις αλλά λίγες απαντήσεις” δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Οπως ανέφερε, η Συνομοσπονδία ζήτησε ρευστότητα, ενισχύσεις, επιδότηση της απασχόλησης και ρυθμίσεις για τις οποίες είπε ότι είναι κάτι που η κυβέρνηση το σκέφτεται. Οπως επίσης και σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος ανέφερε ότι συζήτησαν για το σχεδιασμό του νέου αναπτυξιακού προτύπου και επισήμανε ότι πρέπει να σώσουμε το σήμερα για να σχεδιάσουμε το αύριο. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διαπραγμάτευση σε ότι αφορά το χρόνο που δόθηκε για τη μείωση του ελλείμματος, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την αγορά.Το στοίχημα, είπε, είναι κατά πόσο θα κινηθούν οι επενδυτικές δραστηριότητες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για μέτρα και κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και το σχεδιασμό επαρκούς δικτύου ασφαλείας γι’ αυτούς που θα χάσουν τη δουλειά τους, τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης είπε ότι υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική ” Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει και ότι όπου υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο εισηγήθηκαν οι παραγωγικές τάξεις και εάν ακολουθηθεί, θα βγούμε πιό εύκολα από το αδιέξοδο”, τόνισε. Διευκρίνησε όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι το χρηματοοικονομικό μας σύστημα θα τύχει μιας αναθεώρησης από την πλευρά των τραπεζών, της στρόφιγγας που ήδη έχει κλείσει.

“Η αγροτική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση” ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Ο κ. Καραμίχας είπε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό δέκα προτάσεις με πιό σημαντικές εκείνες για την προετοιμασία και τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τη νέα αγροτική πολιτική, καθώς επίσης και για το θέμα της αγοράς, η οποία – όπως είπε – είναι ασύδοτη και εξευτελίζεται το αγροτικό εισόδημα. Τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει με το χαρακτήρα που έχει και ότι πρέπει να επανακαθοριστούν οι υποθήκες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος έκανε λόγο για συνάντηση από την οποία δεν αναμένονταν απαντήσεις. Οπως είπε, θα φανεί στη ΔΕΘ ποιά αιτήματα του ΣΕΤΕ θα περιληφθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό. Εκτίμησε ότι φέτος ο τουρισμός δεν πήγε καλά, αλλά όχι και τόσο άσχημα όσο νόμιζαν ορισμένοι. Επιπλέον στη συνάντηση συμμετείχαν τα προεδρεία του ΣΕΒ, του ΣΕΠΕ, της ΕΕΕ και της ΕΕΤ.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί: Γ. Πεταλωτής, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδος, Δ. Ρέππας, Κ. Μπατζελή, Λ. Κατσέλη και Τ. Μπιρμπίλη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ