Εποχή για «ώριμα» φρουτάκια;

Της Θέκλας Παρασκευούδη

 www.thekla.gr

Δεν θα αμφισβητήσει κανείς, νομίζω, πως είναι η εποχή των φρούτων ….αλλά «σερφάροντας» αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο διαπίστωσα μία χαλαρή αντιμετώπιση αυτού του τόσο ιδιαίτερου χόμπι…αδύναμων χαρακτήρων!! Ιούλιος του 2002 ήταν και η τότε κυβέρνηση του Πασόκ, επί Κώστα  Σημίτη απαγόρεψε με σχέδιο νόμου την χρήση όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ανεξαιρέτως δημόσιου ή ιδιωτικού χώρου.

Αύγουστος του 2010 είναι που πάλι η κυβέρνηση του Πασόκ, επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου αυτή τη φορά, επαναφέρει με νομοσχέδιο τη νόμιμη λειτουργία, σε πανελλαδικό επίπεδο, τους περίφημους «κουλοχέρηδες» ή αλλιώς «φρουτάκια». Μια ιστορία που έχει στα σπλάχνα της πολλά «θύματα», μιας και το εύκολο χρήμα αποκτά γρήγορα πολλούς θαυμαστές και μάλιστα φανατικούς. 

Μέσα στον κυκεώνα της οικονομικής κρίσης που μας ταλανίζει  αναζητούνται έσοδα πάσης φύσεως, χωρίς κανένα προγραμματισμό και χωρίς να συμπεριληφθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που πιθανόν θα ακολουθήσουνε. 

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε πως η Ελλάδα πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 31.000 ευρώ την ημέρα λόγω μη συμμόρφωσης με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επέβαλε την άρση των νομοθετημένων απαγορεύσεων στα ηλεκτρονικά παιχνίδια από το 2002.

Το πρόστιμο αποτελεί την ασπίδα και την δικαιολογία για την επαναλειτουργία των ψυχαγωγικών – τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, για τους ιθύνοντες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προασπιστής του νομοσχεδίου προτείνει μια online σύνδεση των παιχνιδιών με το σύστημα του ίδιου του υπουργείου, μοντέλο που μπορεί να εφαρμόζεται σε άλλες κοινοτικές χώρες  αλλά προϋποθέτει άλλες βάσεις.

Προτιμούμε μια λύση για προσωρινά έσοδα στα ταμεία, αδιαφορώντας για τις απεριόριστες απώλειες  στην κοινωνία, δηλαδή;

Αρκούν μόνο οι παγιωμένες πελατειακές σχέσεις για να κάνουν ζημιά, μιας και οι άδειες θα χορηγούνται σε τοπικό επίπεδο, και για ακόμη μια φορά κάποιοι επιτήδειοι τύπου παραγοντίσκοι …..θα τρέξουν να εκμεταλλευτούν και να πλουτίσουν από τις τσέπες των πολιτών και εις βάρος τους.

Η οικονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται από τέτοιου είδους μέτρα ,αλλά με την εφαρμογή ουσιαστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ορθά μέτρα, που ταιριάζουν στο προφίλ της χώρας και τους πολίτες της.

Αντίθετα, σήμερα κάνουμε μια κίνηση για να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο καζίνο, με παίχτες ανθρώπους ήδη χτυπημένους από την οικονομική κρίση. Άρα και πιο ευάλωτους και απεγνωσμένους για εύκολες λύσεις.

Για την Ελλάδα αποτελεί ένα αποτυχημένο παράδειγμα του παρελθόντος. Εξάλλου, η νομιμοποίηση του τζόγου ίσως πρόσκαιρα γεμίσει τα κρατικά ταμεία αλλά παράλληλα θα γεμίσει με απατηλές ελπίδες τους πολίτες.  Δεν χρειάζονται έρευνες για να γνωρίζει κανείς τα θλιβερά αποτελέσματα χιλιάδων οικογενειών που έχουν καταστραφεί  μιας και  δεν μπορούσανε να αντισταθούνε στον πειρασμό του τζόγου.

Καθένας από εμάς ίσως να έχει κοντινό παράδειγμα κάποιο φίλο,  συγγενή, κουμπάρο, που θα του έχει δανειστεί, ή θα έχει υπερχρεωθεί σε τράπεζες ή στη χειρότερη περίπτωση θα έχει «βάλει χέρι» σε ξένο χρήμα …… ο τζόγος μπορεί να καταλήξει σε άσχημη εξάρτηση !!!Σε εθισμό που δύσκολα κανείς μπορεί να απεμπλακεί…..

Όταν η φλόγα σιγοκαίει δεν ρίχνουμε λάδι… σε όποιου είδους εξάρτηση!   Κατά τη γνώμη μου το θέμα περνάει «ελαφρά τη καρδία», παρόλο που  θα κληθούμε σύντομα να επωμιστούμε τα αποτελέσματα.

Εκτός από ένα καλά στημένο θεσμικό πλαίσιο χωρίς παραθυράκια, η συνεχής ενημέρωση είναι ένα απαραίτητο βήμα, όπως και μεγάλη βαρύτητα σε πολλούς τομείς, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός, αλληλένδετες έννοιες άλλωστε.

Εμείς από τη μεριά μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε στο περίγυρο μας κάνοντας μια ηχηρή παρέμβαση βοηθώντας ανθρώπους επιρρεπείς στον τζόγο και να τους κατευθύνουμε σε δραστηριότητες που δεν έχουνε καν φανταστεί. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, το περιβάλλον, τη μουσική, τη μελέτη και άλλα τόσα που θα τους κρατούν απασχολημένους και κάνοντας τους πιο δημιουργικούς.  Είναι τελικά πολύ απλό και το μπορούμε όλοι μας…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ