Στη θερινή ακαδημία Roots&Routes ο Γιάννης Κότσιρας

Στο πλαίσιο του προγράμματος της θερινής ακαδημίας που διοργανώνει το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (Σ.Μου.Θ.) σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο Roots&Routes και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, πραγματοποιήθηκε MasterClass με τον Γιάννη Κότσιρα. Ο καλλιτέχνης μοιράστηκε τη δικιά του ιστορία με τους σπουδαστές της ακαδημίας. Στη συνέχεια συζήτησε με τα ταλέντα για θέματα σχετικά με τον καλλιτεχνικό χώρο σήμερα και τις προοπτικές εξέλιξης που θα μπορούσαν να έχουν.

Από το 2005 που δημιουργήθηκε το δίκτυο Roots&Routes στην Ευρώπη, εστίασε στην ανάγκη των νέων για εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης των θεμάτων που τους απασχολούνε. Με βάση τις ρίζες μας (roots), τόσο τις ατομικές όσο και τις κοινωνικά επίκτητες, επιλέγουμε τους προσωπικούς  μας δρόμους (routes) στη ζωή. Μέσα στις 10 μέρες των εργαστηρίων, τα ταλέντα αναζητούν κοινούς δρόμους έκφρασης, συνδέοντας διαφορετικές κατευθύνσεις, δεξιότητες και προσωπικότητες, με σεβασμό στην διαφορετικότητα και τις ατομικές επιλογές έκφρασης.

Είναι γενικώς παραδεκτό, ότι στις σημερινές αστικές – και όχι μόνο – κοινωνίες, οι νέοι αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες αντιξοότητες. Η δυσκολία μετάβασης στην αγορά εργασίας, η αναπότρεπτη οικογενειακή εξάρτηση, η καταναλωτική επιβολή και η χειραγώγησή τους μέσω των ΜΜΕ, είναι τρομακτικές πιέσεις. Οι νέοι αδυνατούν να εκφραστούν και συχνά οδηγούνται σε απαισιοδοξία, φόβο, παραίτηση ή ακόμα στην περιθωριοποίηση και στη βία. 

Η καλοκαιρινή ακαδημία τεχνών, (ένας κλασικός πια τρόπος εναλλακτικής εκπαίδευσης), δημιουργεί συνθήκες για βελτίωση δεξιοτήτων και επιδιώκει την κοινωνική δικτύωση, μέσα από μια συλλογική δημιουργική διαδικασία.

Με λέξεις κλειδιά: συνειδητοποίηση, χειραγώγηση, μονάδα/ομάδα, αστικά τοπία, όλα τα ταλέντα θα δημιουργήσουν μια παράσταση που θα παρουσιαστεί την τελευταία μέρα των εργαστηρίων, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με τίτλο «Αστικές ουτοπίες».

Οι «Θερινές Ακαδημίες Roots&Routes» έχουν ως στόχο να φέρουν σε άμεσο διάλογο την «κλασική» καλλιτεχνική παιδεία και τις αστικές μορφές έκφρασης και να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό δυναμικό μοντέλο, εναλλακτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Η δράση «Θερινές Ακαδημίες» εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Follow-Up» που συνδιοργανώνεται από τα μέλη του δικτύου R&R σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ουγγαρία. Το έργο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Leonardo da Vinci της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ