36 χρόνια ΠΑΣΟΚ ή για αλλού κινήσαμε και αλλού η ζωή μας πάει

Συμπληρώθηκαν 36 χρόνια από την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου 1974, όταν ο γιος του «Γέρου της Δημοκρατίας» A. Παπανδρέου ανακοίνωνε την ίδρυση του ΠαΣοΚ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ομώνυμη Διακήρυξη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου εγκαινιάζει σήμερα με την ομιλία του στο Φάληρο τις τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Πριν 36 χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου του 1974. Έχοντας διαλύσει λίγες μέρες νωρίτερα το ΠΑΚ και μέσα στην έντονα ασταθή πολιτική ατμόσφαιρα που περιέβαλε την εποχή, ο Α. Παπανδρέου, σε αντίθεση με ό,τι ανέμεναν πολλοί, θα αρνούνταν να κληρονομήσει από τον πατέρα του την Ένωση Κέντρου, το κόμμα που είχε λάβει 53% στις εκλογές του 1964.

Αντίθετα, προτίμησε να ηγηθεί ενός νέου ριζοσπαστικού κινήματος με πρόταγμα το αίτημα του σοσιαλισμού, με ένα πολιτικό μανιφέστο που ο ίδιος είχε επεξεργαστεί από κοινού με στελέχη του ΠΑΚ κατά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας και φύλασσε στις αποσκευές του, κατά την επιστροφή του από το Βίντερτουρ της Ελβετίας.

Ακολούθησαν αμέτρητες συναντήσεις στο Καστρί με στελέχη της Ένωσης Κέντρου αλλά και νεολαίους και φοιτητές έως την ημέρα που θα ανακοίνωνε στο ξενοδοχείο «Κίνγκς Πάλας» την ίδρυση αυτού του νέου πολιτικού φορέα που θα συνοδεύονταν με την ιστορική «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Απελευθέρωση».

Μέσα σε επτά χρόνια από εκείνη την ημέρα το νεοσυσταθέν «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα» θα κατάφερνε να φτάσει στην εξουσία. Στην πρώτη του συμμετοχή σε εθνικές εκλογές το Νοέμβριο του 1974, το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου θα λάμβανε 13%, αναδεικνύοντας 15 βουλευτές. Στις εκλογές του 1977 αγγίζει το ποσοστό του 27% και καταλαμβάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με το σύνθημα «Η Ελλάδα στους Έλληνες», τον Οκτώβριο του 1981 το ΠαΣοΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 48% και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com