Τέλος η αδικία για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων

Tέλος σε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή και η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση. Η υπόθεση έχει ως εξής: Οι μαθητές των εσπερινών λυκείων είναι εργαζόμενοι και «μετεγγραφόμενοι» μαθητές ουσιαστικά τους έκλεβαν τις περιορισμένες θέσεις που προβλέπει ο νόμος για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ – ΤΕΙ. Μαθητές από γενικά λύκεια και συνήθως γόνοι ευκατάστατων οικονομικά οικογενειών (μεγαλογιατρών, επιχειρηματιών κ.ά.) αλλά και εκπαιδευτικών μετεγγράφονταν με πλαστά έγγραφα στη Γ’ τάξη των εσπερινών λυκείων και από εκεί εισάγονταν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που αφορούν αποκλειστικά τα εργαζόμενα παιδιά τα οποία φοιτούν σε νυχτερινά σχολεία. Με απλά λόγια, ορισμένοι επιτήδειοι μαθητές των ημερήσιων λυκείων, με τη συνδρομή των γονιών τους, έπαιρναν μια βεβαίωση από κάποιον ότι είναι εργαζόμενοι και εγγράφονταν στη Γ’ τάξη του νυχτερινού σχολείου και έτσι μπορούσαν να μπουν ακόμη και στην Ιατρική με βαθμό 15 (ενώ θα χρειάζονταν από το γενικό λύκειο βαθμό πάνω από 19). Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην ουσία «έκλεβαν» τις περιορισμένες θέσεις που η πολιτεία προόριζε μόνο για τα σκληρά εργαζόμενα παιδιά, τα οποία μετά τη δουλειά τους πήγαιναν σε νυχτερινό σχολείο και έκαναν όνειρα για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει την οργή των μαθητών εσπερινών σχολείων, που έβλεπαν την αδικία να συντελείται μπροστά στα μάτια τους, αφού συνήθως οι «μετεγγραφόμενοι» μαθητές από τα γενικά λύκεια στα νυχτερινά, αντί να φοιτούν στα σχολεία, πήγαιναν σε φροντιστήρια προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις
Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω, η διάταξη που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την Αννα Διαμαντοπούλου προβλέπει τα εξής: Oσοι αποκτούν απολυτήριο εσπερινού λυκείου από το σχολικό έτος 2011-2012 και εφεξής πρέπει να έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού λυκείου. Πλήρης φοίτηση κατά την έννοια της διάταξης αυτής υπάρχει όταν ο μαθητής έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων ετών του εσπερινού λυκείου από την έναρξη έως τη λήξη του έτους.

Περισσότερα στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=27938952#

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ