Εντονη κριτική για τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ

Με την άρνηση του συνόλου της αντιπολίτευσης και εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων κατά διαστήματα, υπερψηφίστηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ να παραχωρηθεί μέρος των υψηλών αποθεματικών της επιχείρησης στο δήμο και να εξαγοραστούν συγκεκριμένα οικόπεδα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρωτοβουλία του δημάρχου προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συγκεκριμένα αποθεματικά τα οποία αποτελούν περιουσία των Λαρισαίων, από μια ενδεχόμενη συναλλαγματική και δημοσιονομική κρίση.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Τζανακούλης, μια δημοτική αρχή οφείλει να πράττει άμεσα όταν θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζει το συμφέρον της πόλης και αυτό κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόσθεσε άλλωστε ότι τα συγκεκριμένα αποθεματικά προέκυψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακριβώς γιατί υπήρχε ορθολογική διαχείρισή τους.

Κάθετη αντίθετη υπήρξε η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Ο επικεφαλής της «Λαρισαίων Πόλις» κ. Γιάννης Σάπκας τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η συγκεκριμένη απόφαση της δημοτικής αρχής τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αν μάλιστα είναι τόσο σοβαρό το θέμα όσο διατείνεται ο κ. Τζανακούλης, το λογικό θα ήταν να το αφήσει να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή – όποια κι αν θα είναι αυτή – η οποία θα έχει νωπή λαϊκή εντολή και μάλιστα θα έχει εκλεγεί με το 50 + 1 % κι όχι με το 42 % του κ. Τζανακούλη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι από τη στιγμή που τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΛ προέκυψαν από τα ανταποδοτικά τέλη και ενόψει οικονομικής κρίσης που θα αυξήσει τις λαϊκές ανάγκες, αυτά θα έπρεπε να επιστρέψουν στους πολίτες μέσω της μείωσης των τιμολογίων της επιχείρησης ή και να μηδενιστούν εντελώς!

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» Απόστολος Καλογιάννης τόνισε ότι «εδώ και τέσσερα χρόνια λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά της τάξεως των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Θα έπρεπε να αποπληρώνονται δάνεια του δήμου με αυτά. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν άλλοι τρόποι αξιοποίησης των αποθεματικών, αλλά αν η δημοτική αρχή παρουσίαζε σήμερα ένα σχέδιο εξαγοράς συγκεκριμένων οικοπέδων στο κέντρο της πόλης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν θα υπερψηφίζαμε την πρόταση. Αλλά δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο»!

Η «Λαρισαίων Πόλις»

Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» και ο επικεφαλής της, υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Γ. Σάπκας, δηλώνουν τα ακόλουθα σε σχετική ανακοίνωση:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η απερχόμενη δημοτική αρχή επιχείρησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες το πιο καυτό θέμα της τελευταίας τετραετίας: την αγορά δημοτικών εκτάσεων από τη ΔΕΥΑΛ με χρήση μέρους του αποθεματικού της.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. εισηγήθηκε την υποτιθέμενη διασφάλιση τμήματος του αποθεματικού, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Χρησιμοποίησε ως δικαιολογία ένα αόρατο κινδύνου, κάποιων δήθεν «λήσταρχων», που εποφθαλμιούν την περιουσία της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. Επέλεξε, δηλαδή, να σπείρει το φόβο και τον πανικό, θεωρώντας πως έτσι θα καταφέρει να πετύχει την είσοδο «ζεστού χρήματος» στα ταμεία του Δήμου. Αυτό το χρήμα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί «κατά το δοκούν», όπως μόνο αυτός ξέρει.

Η παράταξή μας υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως μια τέτοια σημαντική  απόφαση για τη διαχείριση της περιουσίας των δημοτών πρέπει να παρθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή. Χρειάζεται  σκέψη, σωστός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη μελέτη. Δεν ωφελούν το δήμο, ούτε τη ΔΕΥΑΛ η κατευθυνόμενη πρόκληση πανικού και οι κινδυνολογίες, κατά την πάγια τακτική της δημοτικής αρχής. Είναι, επομένως,  δικαιολογημένη η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, όταν ένα τέτοιο εγχείρημα προωθείται 60 ημέρες πριν τις εκλογές. Ιδιαίτερα, όταν επίκειται αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή κατάφερε, μέσα σε 3 τετραετίες, να αποδυναμώσει την ΔΕΥΑΛ, αποδεκατίζοντας τις τεχνικές της υπηρεσίες. Αυτές λειτουργούν πλέον με  συμβασιούχους, που ο Δήμος κρατά σε εργασιακή ομηρία για ψηφοθηρικούς λόγους και με εκμίσθωση των εξωτερικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Δεν έχει εκτελεστεί στο διάστημα των τελευταίων 12 ετών ούτε ένα ουσιαστικό έργο υποδομής. Παράλληλα, έχει υποβαθμιστεί σοβαρά η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Το αποθεματικό της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. προϋπήρχε, ενώ μετά το 1999 αυξήθηκε γιατί οι Λαρισαίοι αγόγγυστα πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε πανάκριβα το νερό. Πληρώνουμε τα υπέρογκα τέλη και τις υπερτιμολογημένες τιμές σύνδεσης. Οι Λαρισαίοι πληρώναμε, αλλά η Δημοτική Αρχή δεν αποπλήρωνε, ως όφειλε, το τρέχον δάνειο για τα μεγάλα έργα της αποχέτευσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι η μεταφορά της αποπληρωμής στις επόμενες γενιές Λαρισαίων και η επιβάρυνση της νέας Δημοτικής Αρχής, που θα κληθεί να βρει τους απαραίτητους πόρους. Τα δήθεν μαγικά επιτεύγματα των διακανονισμών για το χρέος δεν καλύπτουν την τεράστια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Δεν πείθουν όταν προσπαθούν με τεχνάσματα να καλύψουν τα υπέρογκα χρέη του Δήμου.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. έχει έναν ιερό κοινωνικό ρόλο: να προσφέρει στους δημότες της φθηνό και καθαρό νερό, εξασφαλίζοντας αποθέματα για πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα καλείται να προστατεύει τη δημόσια υγεία με τα έργα της αποχέτευσης. Δεν είναι εμπορική επιχείρηση, ούτε προσφέρεται για προεκλογική εκμετάλλευση. Διαχειρίζεται το πιο πολύτιμο δημόσιο αγαθό, το νερό, που πίνουμε εμείς και τα παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να αισχροκερδήσει εις βάρος της και εις βάρος των πολιτών των οποίων περιουσία αποτελεί. Όποιος το τολμήσει θα μας βρει μπροστά του!»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ