Το άγχος πριν χτυπήσει την καρδιά «χτυπά» τα μαλλιά

Προβλήματα της καρδιάς μπορούν να ανιχνευθούν πρώτα στα μαλλιά ενός ασθενούς, έξι μήνες πριν υποστεί οποιαδήποτε καρδιακή επιπλοκή, σύμφωνα με νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στην έκδοση Stress.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένας αξιόπιστος βιολογικός δείκτης που να μετρά το χρόνιο στρες και να προβλέπει μήνες νωρίτερα ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν έμφραγμα

To xρόνιο άγχος αποτελεί τη βασικότερη αιτία εμφάνισης καρδιακών επιπλοκών. Με την ανάλυση του επιπέδου της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στα μαλλιά των ανδρών, μπορεί να εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίτερα.

“Μέχρι τώρα η παρουσία της κορτιζόλης εντοπιζόταν με μετρήσεις στα ούρα, το αίμα ή το σάλιο. Σε αυτά τα στοιχεία αντανακλά το άγχος των τελευταίων ωρών ή ημερών αλλά δεν μπορούν να διαπιστωθούν τα πραγματικά μεγέθη του άγχους επί μεγάλο χρονικό διάστημα”, επισημαίνουν οι επιστήμονες.  

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η κορτιζόλη που μπορεί να μετρηθεί στις τρίχες των μαλλιών, μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα σε βάθος χρόνου.

Κατά μέσο όρο, μια τρίχα μεγαλώνει ένα εκατοστό τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση μιας τρίχας μήκους έξι εκατοστών μπορεί να δώσει την εικόνα για τη συσσώρευση του άγχους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα δείγματα 56 ατόμων που νοσηλεύονταν ύστερα από καρδιακή προσβολή. Δείγματα από τα μαλλιά τους συγκρίθηκαν με αυτά 56 άλλων ασθενών οι οποίοι δεν είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο.

Το επίπεδο της κορτιζόλης ήταν σημαντικά υψηλότερο στους ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Έρευνα μεγαλύτερης έκτασης πρέπει να διεξαχθεί και σε γυναίκες για να διαπιστωθεί η ακρίβεια της συγκεκριμένης εξέτασης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ