Αυστηρές ποινές και έλεγχοι σε φοροφυγάδες

Με τις αυστηρές ποινές και τους ελέγχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος θα απειλούνται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις εφορίες στα ελεγκτικά κέντρα και στο ΣΔΟΕ.

Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα τους επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται συγκεκριμένα οι παραβάσεις οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτές είναι:

– η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)

– η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ

– η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

– η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

– η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση

– η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας

– τα αδικήματα λαθρεμπορίας.

Για το μνημόνιο

Επιστολές προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται με την υλοποίηση του μνημονίου, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός υπενθυμίζει στους συναδέλφους του τις υποχρεώσεις τους έναντι του μνημονίου και ζητεί να τις εκπληρώσουν τόσο όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, όσο και σχετικά με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς ευθύνης τους.

Παράλληλα, με άλλες επιστολές προς το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό 2011 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σημείο αιχμής παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23% και το ενδεχόμενο αντικατάστασης της υποχρέωσης αυτής του μνημονίου, με άλλο μέτρο δημοσιονομικά ισοδύναμο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com