«Στοπ» στο Αλτσχάιμερ με βιταμίνη Β

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν πως η βιταμίνη Β επιβραδύνει έως και 50% τη συρρίκνωση του εγκεφάλου που προκαλεί ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και τη νοητική και γνωσιακή έκπτωση που προκαλούνται φυσιολογικά με την πρόοδο της ηλικίας…

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς μελέτης, η υπερδοσολογία βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» από το αίμα το αμινοξί ομοκυστεΐνη, το οποίο συρρικνώνει τον εγκέφαλο δημιουργώντας νόσους και συμπτώματα.

 Στη μελέτη που έκανε καθηγητής, David Smith,από τη σχολή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με νορβηγούς ερευνητές, συμμετείχαν 168 εθελοντές τρίτης ηλικίας. Όλοι είχαν ήπια απώλειας μνήμης και αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην έκφραση λόγου. Βάσει των συμπτωμάτων, σχεδόν οι μισοί αναμενόταν να εμφανίσουν νόσο Αλτσχάιμερ τα επόμενα πέντε χρόνια.

 Οι μισοί από αυτούς λάμβαναν καθημερινά τα συστατικά της βιταμίνης Β φυλλικό οξύ, Β6 και Β12, ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα εικονικό αγωγή (πλασίμπο).

 Οι ποσότητα που τους χορηγούνταν ήταν 300 φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία για τη Β12, 15 φορές μεγαλύτερες για το Β6 και τέσσερις φορές μεγαλύτερη για το φυλλικό οξύ.

 Τόσο στην αρχή της έρευνας, όσο και μετά από δύο χρόνια, έγιναν μαγνητικές τομογραφίες και συγκρίθηκαν οι εγκέφαλοι των ατόμων, προκειμένου να ελεγχθεί το μέγεθος της συρρίκνωσης του εγκεφάλου που προκαλεί την ήπια νοητική έκπτωση, η οποία συχνά οδηγεί στην άνοια.

 Κατά μέσο όρο ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με ρυθμό 0,5% ετησίως μετά την ηλικία των 60 ετών, ενώ στα άτομα με μέτρια νοητικά προβλήματα κατά 1%. Στα άτομα με Αλτσχάιμερ ο ρυθμός συρρίκνωσης φτάνει σε ετήσια βάση 2,5%.

 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, σε όσους λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης Β, ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου είχε μειωθεί 30% και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 50%.

 Όσοι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο, εμφάνισαν μέση ετήσια εγκεφαλική συρρίκνωση 1,08%, ενώ όσοι είχαν πάρει βιταμίνη Β μόνο 0,76%.

 Μάλιστα όσοι εθελοντές είχαν την περισσότερη ομοκυστεϊνη στο αίμα τους, όταν ξεκίνησε η μελέτη, ωφελήθηκαν συγκριτικά περισσότερο, καθώς οι εγκέφαλοί τους συρρικνώθηκαν με τον μισό ρυθμό σε σχέση με όσους είχαν πάρει το εικονικό χάπι.

Γι’ αυτό και οι βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν πως η δράση της βιταμίνης Β «εξουδετερώνει» την ομοκυστεϊνη και έτσι εξηγούν την προστατευτική δράση της στους ηλικιωμένους.
Ο καθηγητής Σμιθ δηλώνει τώρα ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα της μελέτης και εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της βιταμίνης Β από οποιεσδήποτε προβλέψεις».
Ο ίδιος συστήνει στους ηλικιωμένους να μην σπεύσουν να πάρουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης Β από μόνοι τους, «καθώς οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι ακόμα άγνωστες και επιπλέον, οι μεγάλες δόσεις μπορεί να έχουν άμεσες παρενέργειες».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS.

 Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ online

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com